Wykonanie
Kolejny raz bajaderki ale trochę inaczej. Pomysł bajaderek zaczerpnęłam z pewnej
cukierni do której chodziłam jako mała dziewczynka z dziadkiem za rączkę. Pozwalał mi on wtedy wybrać jedno
ciastko. Zawsze wybierałam bajaderkę właśnie w takiej kruchej babeczce bo przypominała
lody czekoladowe.Aby nie powtarzać kolejnego przepisu na bajaderki postanowiłam dodać również coś od siebie a mianowicie
kawę.Czy mi wyszło? Oceńcie sami…
Składniki i przepis na babeczki TUTAJSkładniki:resztki ciast (nie nadają się ciasta z
owocami,
żelatyną i kremem)paczka
herbatników3 łyżki
cukrupół szklanki
mlekaespresso ok 50ml50g rozpuszczonej
czekolady (najlepiej gorzkiej)Ciasta i
herbatniki mielimy przy pomocy maszynki do
mielenia mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gdy całość jest zbyt sucha dodajemy więcej
mleka, gdy zbyt mokra więcej
herbatników. Formujemy kulki i przyklejamy je do kruchych babeczek.
Przepis wyróżniony na portalu zmiksowani.pl/Przepis bierze udział w Akcji kulinarnej na Durszlaku.