Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)2.25 szklanki
mąki2.5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli85-90 g zimnego
masła (pokrojonego w kostkę)2 szklanki
startego sera cheddar lub innego o
ostrym smaku3
dymki (drobno posiekane)1 szklanka
maślankiBułeczki z
serem i
szczypiorkiem - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Mieszamy
mąkę, proszek,
cukier,
sodę i
sól. Dodajemy
masło i zagniatamy, aż masa zacznie przypominać
bułkę tartą. Mieszamy z
serem i
dymką. Wlewamy
maślankę i mieszamy, aż składniki się połączą. Na blachę wyścieloną pergaminem upuszczamy po łyżce ciasta w odstępach 5 cm. Pieczemy na środkowej półce piekarnika na złoty kolor, przez 16-20 minut.Jak zrobić pachnące, pszenne bułeczki [Łatwy przepis]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu