Wykonanie
Smaczne bułeczki, które dzięki dodatkom
dymki i
szynki można jeść jedynie z samym
masłem. Robi się je bardzo szybko nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. zawierają dość sporo
proszku do pieczenia ale nie czuć go. Przepis Anny Olson z programu " Sezon na świeżość 2 " ( przepis zaczerpnięty ze strony kuchnia.tv ).

Składniki :3 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia ( dałam płaską )180 g zimnego niesolonego
masła1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
maślanki + do smarowania
bułek przed pieczeniem1 szklanka
szynki pokrojonej w 1 cm kostkę ( użyłam już pokrojonej na plasterki, pocięłam ją tylko w kostkę )1 szklanka posiekanej
dymkiPiekarnik nagrzewamy do 190°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.W dużej misce łączymy
mąkę,
sól, proszek i
cukier. Mieszamy. Dodajemy zimne
masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Ma
mieć konsystencja
bułki tartej. Następnie dodajemy
maślankę,
dymkę i
szynkę. Mieszamy aż składniki się połączą ( ja odrobinę podsypałam
mąką ). Całość przekładamy na stolnicę. Spłaszczamy i składamy ciasto na pół. Tak postępujemy kilkakrotnie. Na koniec formujemy dość gruby dysk. Mój miał średnicę 18 cm. Dzielimy go nożem na 8 klinów.Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze. Każdą smarujemy z wierzchu
maślanką. Pieczemy 18 minut aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Smacznego :)