ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z szynką i dymką

Bułeczki z szynką i dymką

nazwa

Wykonanie

Smaczne bułeczki, które dzięki dodatkom dymki i szynki można jeść jedynie z samym masłem. Robi się je bardzo szybko nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. zawierają dość sporo proszku do pieczenia ale nie czuć go. Przepis Anny Olson z programu " Sezon na świeżość 2 " ( przepis zaczerpnięty ze strony kuchnia.tv ).
Składniki :
3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia ( dałam płaską )
180 g zimnego niesolonego masła
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki + do smarowania bułek przed pieczeniem
1 szklanka szynki pokrojonej w 1 cm kostkę ( użyłam już pokrojonej na plasterki, pocięłam ją tylko w kostkę )
1 szklanka posiekanej dymki
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce łączymy mąkę, sól, proszek i cukier. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Ma mieć konsystencja bułki tartej. Następnie dodajemy maślankę, dymkę i szynkę. Mieszamy aż składniki się połączą ( ja odrobinę podsypałam mąką ). Całość przekładamy na stolnicę. Spłaszczamy i składamy ciasto na pół. Tak postępujemy kilkakrotnie. Na koniec formujemy dość gruby dysk. Mój miał średnicę 18 cm. Dzielimy go nożem na 8 klinów.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze. Każdą smarujemy z wierzchu maślanką. Pieczemy 18 minut aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/03/Buleczki-z-szynka-i-dymka.html