Wykonanie
Pierwszy raz się za nie zabrałam. Powód? Dość prozaiczny- w moje ręce trafiła butelka
syropu klonowego :)Przepis znalazłam w numerze „Palce lizać” zatytułowanym „Amerykańskie śniadania”. Zmniejszyłam ilość
masła i
proszku do pieczenia, a żeby były bardziej puszyste ubiłam pianę z
białek.Chciałam je zjeść polane
syropem klonowym, ale można zrobić do nich jakiś ciekawy sos, karmelowy lub
czekoladowy, dodać
owoce, czy na co tylko mamy akurat ochotę. Moje Pancakes wyszły bardzo smaczne, polecam :)Składniki:2 szklanki
mąkiŁyżeczka
proszku do pieczenia½ szklanki
cukruJajko1 i ¼ szklanki
mleka¾ szklanki
maślanki50g
masłaSzczypta
soliWykonanie:W misce mieszamy
mąkę z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. W rondelku roztapiamy
masło i studzimy. Oddzielamy
białko od
żółtka i z samego
białka, z dodatkiem szczypty
soli, ubijamy sztywną pianę.
Żółtko łączymy z
mlekiem,
maślanką i roztopionym
masłem. Mieszamy mikserem, stopniowo dosypując suche składniki. Miksujemy aż powstanie gładka, jednolita masa. Na samym końcu dodajemy pianę z
białka i całość mieszamy łyżką.Na suchej patelni smażymy niewielkie placuszki. Jak na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki- wtedy odwracamy na drugą stronę. Podajemy polane
syropem klonowym.