ßßß Cookit - przepis na Wiejskie bułeczki

Wiejskie bułeczki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na spacerze minął nas rozpędzony złoty cielec! Dosłownie! Stanął na światłach, a my mogliśmy podziwiać jego zadarte rogi i zieloną girlandę kołysząca się na lśniącej szyi. Stał sobie dumnie na dachu auta i wszelkie korki-potworki miał w swoim złotym nosie:)
Polubiłam pieczenie domowych bułeczek i tym razem na celownik wzięłam kolejny przepis wyszperany w przepastnym blogu Kasi. Wiejskie bułeczki mają wszystko to "co Tygryski lubią najbardziej": boczek, serek i cebulę. Idealne do podgryzania na zimno i na ciepło, o każdej porze dnia i nocy, i zawsze, zawsze będzie ich za mało:)
Składniki :
2 szklanki mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
12 dag masła
Niepełna szklanka maślanki
Jajko
50 g boczku
Pęczek dymki
4 łyżki startego sera
W jednej misce łączymy suche składniki oraz ser, posiekaną cebulkę i pokrojony w kostkę boczek.
Dodajemy miękkie masło i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka.
Dodajemy maślankę, jajko i przez minutę zagniatamy ciasto.
Formujemy bułeczki i pieczemy na blasze podsypanej mąką i wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 min. w 225 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2011/05/wiejskie-bueczki.html