Wykonanie
Bułeczki te robiłam dawno temu..Mam sporo starych przepisów[ a nowych wciąż przybywa] do opublikowania a mało wolnego czasu.Przepis znaleziony na blogu Gotuję bo lubię i oczywiście cytuję za autorką ...3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru120 g
masła1 nie pełna szklanka
maślanki1
jajko50 g
boczku w cienkich plasterkachpęczek
dymki4 łyżki tartego
sera (ja użyłam Emmentalera)W jednej misce łączymy składniki suche oraz
ser, posiekaną
cebulkę i pokrojony
boczek. W drugiej łączymy
maślankę z
jajkiem. Do suchych składników dodajemy miękkie
masło i rozdrabniamy palcami tak długo aż utworzy się drobna kruszonka. Dodajemy
maślankę z
jajkiem i dosłownie minutkę zagniatamy ciasto. Formujemy bułeczki i pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej
mąką ok.15 - 17 minut w 225 stopniach .