Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Gofry brukselskie - składniki:Proporcje na 12 gofrów:pół kilograma
mąki100 g
masła375 ml
mlekapół litra
mineralnej wody gazowanej2
jajkałyżka
cukruszczypta
soli6 g
drożdży w proszku (w jednym opakowaniu jest z reguły 7g)możemy też dodać torebkę
cukru waniliowegoGofry brukselskie - sposób przygotowania:
Mleko podgrzać i dodać do niego miękkie
masło, poczekać aż się dobrze rozpuści. Następnie dodać
wodę mineralną.
Jajka rozbić w osobnej miseczce i rozbełtać trzepaczką z
cukrem. Dodać do
mleka. Dodać
mąkę, porządnie wymieszać - ja ubijam trzepaczką rózgą, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, można tez mikserem. Na końcu dodać
drożdże i szczyptę
soli. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż ciasto urośnie, powinno podwoić swoja objętość. Ciasto przed i po wyrośnięciu ma luźną, płynną konsystencję i przypomina ciasto naleśnikowe z tym, że jest bardzo jasne. Do wylewania ciasta na gofrownicę używamy chochelki. Po upieczeniu gofry najlepiej przestudzić na drucianej kratce, żeby nie sflaczały, tylko zostały dalej chrupiące.Podajemy posypane
cukrem pudrem, albo z
bitą śmietaną i
truskawkami. Popularna jest też w Belgii wersja z kulką
lodów waniliowych polanych ciepłą
czekoladą.Gofry, o ile nam zostaną, możemy zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika wkładam je na 10 minut do rozgrzanego na 180°C piekarnika.Przepis pochodzi z książki Hiver - la cuisine au rythme des saisons - autor Marc Paesbrugghe.Chrupiące gofry z
bitą śmietaną i musem
malinowymBelgia: nie tylko
czekoladki
- lżejsze gofry brukselskie oraz gofry z Liège. W przypadku tych drugich, do ciasta dodaje się gruby
cukier-kryształ, który karmelizuje podczas wypiekania gofrów. Frytki belgijskie Składniki: 1 kg
ziemniaków (nie mączystych) tłuszcz do smażenia (najlepiej stały
roślinny tłuszcz do smażenia