ßßß Cookit - przepis na Gofry brukselskie

Gofry brukselskie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
Gofry brukselskie - składniki:
Proporcje na 12 gofrów:
pół kilograma mąki
100 g masła
375 ml mleka
pół litra mineralnej wody gazowanej
2 jajka
łyżka cukru
szczypta soli
6 g drożdży w proszku (w jednym opakowaniu jest z reguły 7g)
możemy też dodać torebkę cukru waniliowego
Gofry brukselskie - sposób przygotowania: Mleko podgrzać i dodać do niego miękkie masło, poczekać aż się dobrze rozpuści. Następnie dodać wodę mineralną. Jajka rozbić w osobnej miseczce i rozbełtać trzepaczką z cukrem. Dodać do mleka. Dodać mąkę, porządnie wymieszać - ja ubijam trzepaczką rózgą, aż wszystkie składniki ładnie się połączą, można tez mikserem. Na końcu dodać drożdże i szczyptę soli. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż ciasto urośnie, powinno podwoić swoja objętość. Ciasto przed i po wyrośnięciu ma luźną, płynną konsystencję i przypomina ciasto naleśnikowe z tym, że jest bardzo jasne. Do wylewania ciasta na gofrownicę używamy chochelki. Po upieczeniu gofry najlepiej przestudzić na drucianej kratce, żeby nie sflaczały, tylko zostały dalej chrupiące.
Podajemy posypane cukrem pudrem, albo z bitą śmietaną i truskawkami. Popularna jest też w Belgii wersja z kulką lodów waniliowych polanych ciepłą czekoladą.
Gofry, o ile nam zostaną, możemy zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika wkładam je na 10 minut do rozgrzanego na 180°C piekarnika.
Przepis pochodzi z książki Hiver - la cuisine au rythme des saisons - autor Marc Paesbrugghe.
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i musem malinowym
Belgia: nie tylko czekoladki
- lżejsze gofry brukselskie oraz gofry z Liège. W przypadku tych drugich, do ciasta dodaje się gruby cukier-kryształ, który karmelizuje podczas wypiekania gofrów. Frytki belgijskie Składniki: 1 kg ziemniaków (nie mączystych) tłuszcz do smażenia (najlepiej stały roślinny tłuszcz do smażenia
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18745422/gofry brukselskie/p