ßßß
Składniki:mąka - 600 g,cukier - 150 g,masło - 100 g,jajka - 2 sztuki,mleko - 250 ml,drożdże - 50 g (pół paczki),sól - szczypta,gotowa masa krówkowa,maliny i borówki,Jak zrobić:Mleko podgrzewamy w garnku ( nie może być gorące!), dokładamy masło i drożdże, mieszamy w taki sposób, aby składniki się połączyły - można użyć trzepaczki, bardzo ułatwia pracę. Wszystkie pozostałe składniki (mąką, cukier, jajka, sól)wkładamy do miski, dolewamy mleko z masłem i drożdżami. Ciasto intensywnie wyrabiamy, ma dość rzadką konsystencję, jednak nie dosypujemy mąki. Kiedy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie gładkie, odstawiamy je do wyrośnięcia. Będzie wyrastało ok 40 minut.W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia (40x24). Smarujemy ją masłem i wysypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do formy. Najwygodniej robić to ręką, którą moczymy w zimnej wodzie - ciasto ładnie odchodzi od ręki i daje się formować. Na połowę wyłożonego ciasta wykładamy masę krówkową, rozprowadzamy, wykładamy drugą część ciasta, rozkładamy owoce.
Przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni C. "Około" ponieważ mój piekarnik niestety nie piecze idealnie i zawsze piekę "na oko". Na koniec możemy zrobić lukier lub posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
