ßßß Cookit - przepis na Bułeczki do wielkanocnego żurku

Bułeczki do wielkanocnego żurku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Aida
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (7 głosów)
CIASTO DROŻDŻOWE:
200 g mąki pszennej
1/2 op. suchych drożdży (3.5 g) lub 7 g świeżych
1 jajko
100 ml jogurtu naturalnego
50 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka cukru
CIASTO MAŚLANE:
75 g mąki
50 g masła
NADZIENIE:
dowolne np. duszone pieczarki z boczkiem i cebulką
PONADTO:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do smarowania
białko lekko roztrzepane do sklejania
Bułeczki do wielkanocnego żurku - sposób przygotowania: 1. Ciasto drożdżowe - wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłe do podwojenia objętości.
2. W międzyczasie można przygotować nadzienie, aby trochę wystygło. Świnki można robić też bez nadzienia, ale lepsze są jak mają pełne "brzuszki".
3. Składniki na ciasto maślane połączyć i dobrze wyrobić.
4. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić; do gładkości aby nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli mają być z nadzieniem, musi być ciut niższe). Wycinać szklanką głowy świnek. Na środek nakładać trochę farszu, tak na jeden ząbek (nie za dużo gdyż będzie trudno skleić). Sklejać z drugim krążkiem smarując białkiem (brzegi). Za pomocą kieliszka wyciąć nos i uszy. Uszy pokroić na 4 części. Naklejać na główki świnek również za pomocą białka. Dziurki w nosie nacinać nożem. Oczy - to goździki, ewentualnie pieprz, ale trzeba go mocno wcisnąć, gdyż po upieczeniu wypada. Bułeczki pod
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18383718/buleczki do wielkanocnego zurku/p