Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aida

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)
CIASTO DROŻDŻOWE:200 g
mąki pszennej1/2 op. suchych
drożdży (3.5 g) lub 7 g świeżych1
jajko100 ml
jogurtu naturalnego50 ml ciepłego
mleka1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczka
cukruCIASTO MAŚLANE:75 g
mąki50 g
masłaNADZIENIE:dowolne np. duszone
pieczarki z
boczkiem i
cebulkąPONADTO:1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do smarowania
białko lekko roztrzepane do sklejaniaBułeczki do wielkanocnego
żurku - sposób przygotowania: 1.
Ciasto drożdżowe - wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłe do podwojenia objętości.2. W międzyczasie można przygotować nadzienie, aby trochę wystygło.
Świnki można robić też bez nadzienia, ale lepsze są jak mają pełne "brzuszki".3. Składniki na ciasto maślane połączyć i dobrze wyrobić.4.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z
ciastem maślanym, dobrze wyrobić; do gładkości aby nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli mają być z nadzieniem, musi być ciut niższe). Wycinać szklanką głowy świnek. Na środek nakładać trochę farszu, tak na jeden ząbek (nie za dużo gdyż będzie trudno skleić). Sklejać z drugim krążkiem smarując
białkiem (brzegi). Za pomocą kieliszka wyciąć nos i uszy. Uszy pokroić na 4 części. Naklejać na główki świnek również za pomocą
białka. Dziurki w nosie nacinać nożem. Oczy - to
goździki, ewentualnie
pieprz, ale trzeba go mocno wcisnąć, gdyż po upieczeniu wypada. Bułeczki podPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu