ßßß Cookit - przepis na Chlebuś z cebulką i oliwkami

Chlebuś z cebulką i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor kurcik2
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
7 szklanek jasnej mąki pszennej
2 czerwone cebule pokrojone w cienkie talarki
2 łyżki stołowe dobrej oliwek ">oliwy z oliwek
półtorej szklanki czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
półtorej łyżeczki soli
4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 dag świeżych
3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
kolendry lub mięty
Chlebuś z cebulką i oliwkami - sposób przygotowania: Cebulę zeszklić na oliwie. Marynowane oliwki pokroić na plasterki lub ósemki. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, drożdże, sól i posiekana zieleninę. Wlać 2 szklanki letniej wody. Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, a jeśli będzie zbyt suche dodać jeszcze trochę letniej wody. Następnie zagniatać je przez około 10 minut, najlepiej na posypanej mąką powierzchni. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z przygotowanego ciasta można zrobić dwa mniejsze lub jeden duży chleb, zależy od pojemności wypiekacza.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18016876/chlebus z cebulka i oliwkami/p