Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor kurcik2Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)7 szklanek jasnej
mąki pszennej2
czerwone cebule pokrojone w cienkie talarki2 łyżki stołowe dobrej
oliwek ">oliwy z
oliwekpółtorej szklanki czarnych lub zielonych
oliwek bez pestekpółtorej łyżeczki
soli4 łyżeczki
suszonych drożdży lub 5 dag świeżych3 łyżki stołowe posiekanej
natki pietruszkikolendry lub
miętyChlebuś z
cebulką i
oliwkami - sposób przygotowania:
Cebulę zeszklić na
oliwie. Marynowane
oliwki pokroić na plasterki lub ósemki. Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać przestudzoną
cebulę,
oliwki,
drożdże,
sól i posiekana
zieleninę. Wlać 2 szklanki letniej
wody. Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, a jeśli będzie zbyt suche dodać jeszcze trochę letniej
wody. Następnie zagniatać je przez około 10 minut, najlepiej na posypanej
mąką powierzchni. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z przygotowanego ciasta można zrobić dwa mniejsze lub jeden duży
chleb, zależy od pojemności wypiekacza.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu