ßßß Cookit - przepis na Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy

Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin Klaban
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy - składniki:
6-8 krewetek tygrysich z ogonkami
1 jajko
oliwa do smażenia
Panierka:
50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu)
1/2 pęczka szałwii
2-3 łyżki sera pecorino
sól i pieprz
Dip serowy:
100 g bryndzy
4-6 łyżek jogurtu greckiego
sok z 1 limonki
sól i pieprz
Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy - sposób przygotowania: Miksujemy wszystkie składniki na panierkę (tak aby pozostały małe grudki). Krewetki dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym i zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Podsmażamy na oliwie po 2 min z każdej strony. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dipu i podajemy z krewetkami.
Siadamy im na ogonie!
Krewetkowy śródziemnomorski przysmak (dla 3-4 osób) 4-5 ząbków czosnku dobra oliwa 50 g masła 1 kieliszek wytrawnego białego wina 12-16 dużych krewetek (najlepsze będą szare, nie parzone) 1 papryczka chilli 1 pęczek bazylii Obrany i drobno posiekany czosnek wrzucamy do rozgrzewającej się na patelni
Więcej o Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940712/chrupiace krewetki w ziolowej panierce z dipem z bryndzy/p