Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Tomek WoźniakFot. Marcin KlabanPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy - składniki:6-8 krewetek tygrysich z ogonkami1 jajkooliwa do smażeniaPanierka:50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu)1/2 pęczka szałwii2-3 łyżki sera pecorinosól i pieprzDip serowy:100 g bryndzy4-6 łyżek jogurtu greckiegosok z 1 limonkisól i pieprzChrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy - sposób przygotowania: Miksujemy wszystkie składniki na panierkę (tak aby pozostały małe grudki). Krewetki dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym i zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Podsmażamy na oliwie po 2 min z każdej strony. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dipu i podajemy z krewetkami.Siadamy im na ogonie!Krewetkowy śródziemnomorski przysmak (dla 3-4 osób) 4-5 ząbków czosnku dobra oliwa 50 g masła 1 kieliszek wytrawnego białego wina 12-16 dużych krewetek (najlepsze będą szare, nie parzone) 1 papryczka chilli 1 pęczek bazylii Obrany i drobno posiekany czosnek wrzucamy do rozgrzewającej się na patelniWięcej o Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzyPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu