Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Jacek UraPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag czarnych
jeżyn lub
jagód1 torebeczka żelfiksu 2:150 dag
cukrułyżeczka
cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2
laski waniliiok. 100 ml czerwonego
wytrawnego winaGalaretka z
jagód lub
jeżyn - sposób przygotowania: Oczyszczone
owoce wkładamy do rondla, wlewamy 800 ml zimnej
wody, gotujemy 4-5 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy
cukier, dodajemy
wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z
winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już
galaretki pasteryzować.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu