ßßß Cookit - przepis na Galaretka z jagód lub jeżyn

Galaretka z jagód lub jeżyn

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Jacek Ura
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
50 dag czarnych jeżyn lub jagód
1 torebeczka żelfiksu 2:1
50 dag cukru
łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Galaretka z jagód lub jeżyn - sposób przygotowania: Oczyszczone owoce wkładamy do rondla, wlewamy 800 ml zimnej wody, gotujemy 4-5 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940632/galaretka z jagod lub jezyn/p