ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 kg surowego filetu w jednym kawałku ze skórą z łososia1 1/2 łyżki soli morskiej1 łyżka cukru1 łyżka brązowego cukru1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej1 ugotowany burak20 dag 22% śmietanypo łyżce posiekanej mięty i szczypiorkuŁosoś marynowany buraczkami - sposób przygotowania: Łososia płuczemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sprawdzamy, czy nie ma w nim ości (jeśli są, wyciągamy je za pomocą pęsety). Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej wystarczająco duży, aby owinąć nim cały filet. Folię układamy na tacy lub dużym półmisku. Na folii kładziemy filet skórą do dołu. W małej miseczce mieszamy sól, cukry, musztardę i gałkę muszkatołową i tą mieszanką nacieramy rybę. Na wierzchu układamy plasterki buraka, ciasno zawijamy w folię, na to kładziemy deseczkę i stawiamy jakiś ciężki przedmiot (np. puszkę). Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny, do trzech dni. Zawinięta i obciążona ryba powinna leżeć na tacy lub półmisku, ponieważ podczas marynowania może puścić sok. Przed podaniem łososia rozwijamy z folii, zdejmujemy buraki i delikatnie zeskrobujemy resztki przypraw. Łososia kroimy na cienkie plasterki i podajemy ze śmietanką wymieszaną z miętą i szczypiorkiem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu