ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 łyżeczki oleju sezamowego5 dag migdałów1 suszona papryczka chili25 dag pokrojonej zielonej fasolki szparagowej35 dag brokułów35 dag pokrojonych liści pekińskiej kapusty1 łyżka wytrawnego sherrysok z 1 cytrynysól do smakuSałatka z brokułów i zielonej fasoli na ciepło - sposób przygotowania: Migdały sparz i obierz. Połowę z nich przekrój na połówki, połowę zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż (2 minuty) połówki migdałów oraz chili. Potem wyjmij i wyrzuć chili, dodaj warzywa i smaż przez 3-4 minuty. Wymieszaj sherry i sok z cytryny, dodaj łyżkę wody. Warzywa polej sosem i posyp zmielonymi migdałami. Podgrzewaj jeszcze przez minutę na małym ogniu.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu