ßßß Cookit - przepis na Biszkopciki truskawkowe

Biszkopciki truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Biszkopciki truskawkowe - składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
10 dag masła
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki 36% śmietany
skórka otarta z 1 cytryny
Do przełożenia:
2 kg truskawek
1/2 szklanki likieru Grand Marnier
1/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1 szklanka śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Biszkopciki truskawkowe - sposób przygotowania: Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki truskawek mieszamy z likierem, cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 min). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939990/biszkopciki truskawkowe/p