Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Biszkopciki
truskawkowe - składniki:Ciasto:4 szklanki
mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)1/2 szklanki
cukru2 łyżki
proszku do pieczeniaszczypta
soli10 dag
masła1 szklanka
maślanki1/2 szklanki 36%
śmietanyskórka otarta z 1
cytrynyDo przełożenia:2 kg
truskawek1/2 szklanki
likieru Grand Marnier1/4 szklanki
cukru2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli1 szklanka
śmietany kremówki1-2 łyżki
cukru1
cukier waniliowyBiszkopciki
truskawkowe - sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
solą. Dodajemy zimne kawałeczki
masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy
maślankę ze
śmietaną i
skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy
śmietaną i posypujemy
cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki
truskawek mieszamy z
likierem,
cukrem,
sokiem cytrynowym i
solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż
owoce puszczą sok (30 min).
Śmietanę schładzamy, ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy
truskawki, a na nich
bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu