ßßß Cookit - przepis na Orzeźwiające ciasto cytrynowe

Orzeźwiające ciasto cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
115 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
3 cytryny (skórka z 3 cytryn, 0,5 szklanki soku)
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki maślanki
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny
Czas przygotowania: 10-15 min plus 45 min pieczenie
Wiosna chyba przeszła już w lato. Dzisiaj 25 st. C, więc po prostu gorąco. I bardzo dobrze. Na taką pogodę proponuję ciasto cytrynowe. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i niebiańsko aromatyczne, a przy tym jego przygotowanie to mniej więcej 10-15 minut.
Zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, chwilę wcześniej wyciągnijcie z lodówki masło (żeby zmiękło), maślankę i jaja (żeby osiągnęły temperaturę pokojową).
Ocieram skórkę z 3 cytryn, a następnie wyciskam z tych cytryn sok (pół szklanki soku do ciasta i mniej więcej 1,5 łyżki do lukru).
Odmierzam właściwą ilość mąki, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, soli i mieszam ze sobą.
W sporej misce miksuję miękkie masło z cukrem (jeśli macie porządnego robota kuchennego z miską, zdecydowanie można go użyć). Kiedy już jest puszyste, dodaję po jednym jajku i dalej miksuję. Teraz dodaję częściami mąkę, maślankę, sok z cytryny – na przemian, żeby nie zrobiła się klucha, tylko ładna jednolita masa. Na koniec jeszcze aromat waniliowy.
Ustawiam piekarnik na 180 st. C. Niech się nagrzewa.
Wykładam keksówkę papierem (ja mam formy mniej więcej 30×12 cm, ale mogą też być krótsze), przekładam i wygładzam ciasto. Wkładam formę do piekarnika i zostawiam na około 45 minut lub do suchego patyka.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostawiam je, aby nieco przestygło. Kiedy jest już na tyle chłodne, że nie spowoduje oparzeń czwartego stopnia, wyciągam je i przygotowuję błyskawiczny lukier – w kubeczku mieszam około 1,5 łyżki soku z cytryny z cukrem pudrem. Dziś dodałam nieco mniej niż pół szklanki cukru pudrulukier powinien mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęsty, trudno będzie go rozprowadzić po cieście.
Teraz biorę łyżeczkę i polewam lukrem ciasto tak, aby na wierzchu stworzyła się cienka warstwa. Można oczywiście dać więcej lukru, ale wydaje mi się, że taka ilość wystarczy. Dzięki temu nie tworzy twardej i słodkiej skorupy, ale jest delikatny i ma bardzo wyrazisty smak cytryny. Smacznego!
Podobne przepisy
Red Velvet
Lekkie ciasto z truskawkami
Mazurek królewski
Bardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta
Babeczki ucierane
Źródło:http://www.gryzz.pl/orzezwiajace-ciasto-cytrynowe