Wykonanie

SkładnikiCiasto:115 g
masła3/4 szklanki
cukru2
jaja3
cytryny (skórka z 3
cytryn, 0,5 szklanki soku)1,5 szklanki
mąki0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli0,5 szklanki
maślanki0,5 łyżeczki
aromatu waniliowegoLukier:0,5 szklanki
cukru pudru1,5 łyżki
soku z cytrynyCzas przygotowania: 10-15 min plus 45 min pieczenieWiosna chyba przeszła już w lato. Dzisiaj 25 st. C, więc po prostu gorąco. I bardzo dobrze. Na taką pogodę proponuję ciasto
cytrynowe. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i niebiańsko aromatyczne, a przy tym jego przygotowanie to mniej więcej 10-15 minut.Zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, chwilę wcześniej wyciągnijcie z lodówki
masło (żeby zmiękło),
maślankę i
jaja (żeby osiągnęły temperaturę pokojową).Ocieram skórkę z 3
cytryn, a następnie wyciskam z tych
cytryn sok (pół szklanki soku do ciasta i mniej więcej 1,5 łyżki do lukru).Odmierzam właściwą ilość
mąki,
sody oczyszczonej,
proszku do pieczenia,
soli i mieszam ze sobą.W sporej misce miksuję miękkie
masło z
cukrem (jeśli macie porządnego robota kuchennego z miską, zdecydowanie można go użyć). Kiedy już jest puszyste, dodaję po jednym
jajku i dalej miksuję. Teraz dodaję częściami
mąkę,
maślankę,
sok z cytryny – na przemian, żeby nie zrobiła się klucha, tylko ładna jednolita masa. Na koniec jeszcze
aromat waniliowy.Ustawiam piekarnik na 180 st. C. Niech się nagrzewa.Wykładam keksówkę papierem (ja mam formy mniej więcej 30×12 cm, ale mogą też być krótsze), przekładam i wygładzam ciasto. Wkładam formę do piekarnika i zostawiam na około 45 minut lub do suchego patyka.Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostawiam je, aby nieco przestygło. Kiedy jest już na tyle chłodne, że nie spowoduje oparzeń czwartego stopnia, wyciągam je i przygotowuję błyskawiczny
lukier – w kubeczku mieszam około 1,5 łyżki
soku z cytryny z
cukrem pudrem. Dziś dodałam nieco mniej niż pół szklanki
cukru pudru –
lukier powinien
mieć konsystencję
śmietany. Jeśli będzie za gęsty, trudno będzie go rozprowadzić po cieście.Teraz biorę łyżeczkę i polewam lukrem ciasto tak, aby na wierzchu stworzyła się cienka warstwa. Można oczywiście dać więcej lukru, ale wydaje mi się, że taka ilość wystarczy. Dzięki temu nie tworzy twardej i słodkiej skorupy, ale jest delikatny i ma bardzo wyrazisty smak
cytryny. Smacznego!


Podobne przepisyRed Velvet

Lekkie ciasto z
truskawkamiMazurek królewskiBardzo
cytrynowe ciastka z
serem ricotta
Babeczki ucierane