Wykonanie
Pierwszy raz spotkałam się z
serem ricotta, a tym bardziej z
ciastkami na jego bazie. Okazało się, że są bardzo proste w wykonaniu i z podanego przepisu wychodzi spora ilość
ciasteczek.
Ser ricotta w smaku lekko mówiąc nie przypadł mi do gustu. Trochę obawiałam się, że
ciastka też nie będą zbyt dobre. Bardzo się zdziwiłam, gdy tylko spróbowałam jeszcze nieupieczonego ciasta (a mama zawsze mówiła, żebym nie jadła surowego ciasta). Po upieczeniu
ciasteczka są dobre, lecz mało słodkie. Po nałożeniu lukru przemieniają się w perfekcyjną całość, jak brzydkie kaczątko w łabędzia. Wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej.
Czas przygotowania : ok 20 min + pieczenie + lukrowanieSkładniki (na 40-45 sztuk):- 2 szklanki
cukru- 230g miękkiego
masła- 420g
sera ricotta- 2
jajka- 2 łyżeczki
aromatu waniliowego- 4 szklanki
mąki- 2 łyżki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
soli- 1 1/2 szklanki
cukru pudru- 5 łyżek
mleka1.
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę.2. Dodaj
serek ricotta,
jajka i
aromat waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników.3. Dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.4. Formuj kulki wielkości
orzechów włoskich, układaj na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie.5. Piecz w 175oC około 15 min.6. Pozostaw
ciasteczka do ostygnięcia.7. Wymieszaj
cukier puder z
mlekiem i powstałym lukrem polewaj
ciasteczka i dowolnie ozdabiaj.