ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami i parmezanem

Tarta ze szparagami i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Jarosław Madejski
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto:
125 g mąki
50 g startego parmezanu
2 jajka
1 żółtko
sól
gałka muszkatołowa
Nadzienie:
50 dag białych szparagów
50 dag zielonych szparagów
sól
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
50 g parmezanu
pieprz
Tarta ze szparagami i parmezanem - sposób przygotowania: Mieszamy i wyrabiamy składniki na ciasto. Rozwałkowujemy do wielkości nieco większej niż nasza forma do tarty (aby powstał rant ciasta). Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Obieramy szparagi (białe - całe, zielone - tylko dolną część). Blanszujemy szparagi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odsączamy i układamy na cieście. Jajka, śmietanę i ser roztrzepujemy z solą i pieprzem. Polewamy szparagi. Zapiekamy tartę w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45-50 minut. Znakomicie smakuje z szynką parmeńską.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939983/tarta ze szparagami i parmezanem/p