Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Magazyn KuchniaFot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:125 g mąki50 g startego parmezanu2 jajka1 żółtkosólgałka muszkatołowaNadzienie:50 dag białych szparagów50 dag zielonych szparagówsól2 jajka100 ml śmietany kremówki50 g parmezanupieprzTarta ze szparagami i parmezanem - sposób przygotowania: Mieszamy i wyrabiamy składniki na ciasto. Rozwałkowujemy do wielkości nieco większej niż nasza forma do tarty (aby powstał rant ciasta). Formę smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Obieramy szparagi (białe - całe, zielone - tylko dolną część). Blanszujemy szparagi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odsączamy i układamy na cieście. Jajka, śmietanę i ser roztrzepujemy z solą i pieprzem. Polewamy szparagi. Zapiekamy tartę w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45-50 minut. Znakomicie smakuje z szynką parmeńską.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu