Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)30 g świeżych
drożdży200 ml letniej
wody350 g
mąkitłuszcz do smarowania blachykilka łyżek
mąki1
radicchiokilka gałązek
koperku do przybrania
Pasta z makreli :200 g
wędzonej makreli2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
soku cytrynowego1 kawałek (ok. 70 g)
ogórka1 łyżeczka marynowanego
zielonego pieprzusólPasta z
tuńczyka :100 g
tuńczyka w sosie własnym1 obrane i drobno posiekane
awokado1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
majonezusólpieprzBułka włoska z
pastą rybną - sposób przygotowania: Pokruszone
drożdże rozprowadzamy letnią
wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie łączymy je z
mąką i wyrabiamy dość luźne ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy
mąką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i formujemy podłużny bochenek. Następnie kładziemy go na blasze, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Bochenek smarujemy
wodą, oprószamy
mąką, wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy około 30 minut na złoty kolor. Robimy
pastę z makreli. Obraną ze skóry i ości
makrelę dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie dokładnie miksujemy ze
śmietaną i
sokiem cytrynowym.
Ogórek obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w bardzo drobną kostkę. Osączony z marynaty
pieprz drobno siekamy i mieszamy z
ogórkiem i
makrelą. W razie potrzeby masę solimy. Robimy pastę z
tuńczyka. Osączonego z sosu
tuńczyka miksujemy z
awokado,
sokiem z cytryny i
majonezem na jednolitą kremową masę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Radicchio myjemy i dzielimy na listki. Na każdą kromkę kładziemy listek
radicchio, nakładamy na niego
pastę z makreli lub
tuńczyka i dekorujemy
koperkiem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu