ßßß Cookit - przepis na Bułka włoska z pastą rybną

Bułka włoska z pastą rybną

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
30 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
350 g mąki
tłuszcz do smarowania blachy
kilka łyżek mąki
1 radicchio
kilka gałązek koperku do przybrania
Pasta z makreli :
200 g wędzonej makreli
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku cytrynowego
1 kawałek (ok. 70 g) ogórka
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
sól
Pasta z tuńczyka :
100 g tuńczyka w sosie własnym
1 obrane i drobno posiekane awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
Bułka włoska z pastą rybną - sposób przygotowania: Pokruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie łączymy je z mąką i wyrabiamy dość luźne ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i formujemy podłużny bochenek. Następnie kładziemy go na blasze, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Bochenek smarujemy wodą, oprószamy mąką, wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy około 30 minut na złoty kolor. Robimy pastę z makreli. Obraną ze skóry i ości makrelę dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie dokładnie miksujemy ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Ogórek obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w bardzo drobną kostkę. Osączony z marynaty pieprz drobno siekamy i mieszamy z ogórkiem i makrelą. W razie potrzeby masę solimy. Robimy pastę z tuńczyka. Osączonego z sosu tuńczyka miksujemy z awokado, sokiem z cytryny i majonezem na jednolitą kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Radicchio myjemy i dzielimy na listki. Na każdą kromkę kładziemy listek radicchio, nakładamy na niego pastę z makreli lub tuńczyka i dekorujemy koperkiem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939757/bulka wloska z pasta rybna/p