Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. M&K Duklas Duklas.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8 kapsułek
kardamonu1 kawałek
cynamonucienko obrana skórka z 1
pomarańczy i 1
cytryny (pokrojona w paseczki)4
goździki75 ml
wódki50g
rodzynek200 ml
porto ruby12
płatków żelatyny (lub 6 łyżeczek
żelatyny w proszku)1 butelka (750 ml)
wytrawnego czerwonego wina150 g
cukru80 g obranych
migdałówGalaretki z glogga - sposób przygotowania: Miażdżymy
kardamon, wkładamy do miseczki razem z
cynamonem,
goździkami i skórką, zalewamy
wódką. Przykrywamy i odstawiamy na 2 dni.
Rodzynki zalewamy
porto, również odstawiamy na 2 dni. Robimy
galaretkę.
Żelatynę namaczamy według wskazówek na opakowaniu.
Wódkę razem z
przyprawami wlewamy do rondelka, dodajemy
wino i
cukier. Wlewamy również
porto, w którym moczyliśmy
rodzynki (te zostawiamy do dekoracji). Podgrzewamy wszystko, chwilę przez zagotowaniem zdejmujemy z ognia, cedzimy. Dodajemy napęczniałą
żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy, po czym wlewamy glögg do foremek na
galaretki. Chłodzimy 2-3 godziny, aż się zetną. Lekko prażymy
migdały. Zastudzone
galaretki wyjmujemy z foremek, dekorujemy
migdałami i
rodzynkami.Duński glögg, czyli grzane
winoDesery tylko dla dorosłych
Galaretka z
wina z dodatkiem
owoców,a także - jeśli masz ochotę -
bitej śmietany, to
leki i orzeźwiający deser, w sam raz na karnawałową zabawę. Wypróbuj również nasze przepisy na
galaretkę z
czerwonego wina oraz
galaretki z glogga . Szampańska
galaretka z
owocami Galaretka: 1 butelka białegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu