ßßß Cookit - przepis na Galaretki z glogga

Galaretki z glogga

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas Duklas.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
8 kapsułek kardamonu
1 kawałek cynamonu
cienko obrana skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny (pokrojona w paseczki)
4 goździki
75 ml wódki
50g rodzynek
200 ml porto ruby
12 płatków żelatyny (lub 6 łyżeczek żelatyny w proszku)
1 butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina
150 g cukru
80 g obranych migdałów
Galaretki z glogga - sposób przygotowania: Miażdżymy kardamon, wkładamy do miseczki razem z cynamonem, goździkami i skórką, zalewamy wódką. Przykrywamy i odstawiamy na 2 dni. Rodzynki zalewamy porto, również odstawiamy na 2 dni. Robimy galaretkę. Żelatynę namaczamy według wskazówek na opakowaniu. Wódkę razem z przyprawami wlewamy do rondelka, dodajemy wino i cukier. Wlewamy również porto, w którym moczyliśmy rodzynki (te zostawiamy do dekoracji). Podgrzewamy wszystko, chwilę przez zagotowaniem zdejmujemy z ognia, cedzimy. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy, po czym wlewamy glögg do foremek na galaretki. Chłodzimy 2-3 godziny, aż się zetną. Lekko prażymy migdały. Zastudzone galaretki wyjmujemy z foremek, dekorujemy migdałami i rodzynkami.
Duński glögg, czyli grzane wino
Desery tylko dla dorosłych
Galaretka z wina z dodatkiem owoców,a także - jeśli masz ochotę - bitej śmietany, to leki i orzeźwiający deser, w sam raz na karnawałową zabawę. Wypróbuj również nasze przepisy na galaretkę z czerwonego wina oraz galaretki z glogga . Szampańska galaretka z owocami Galaretka: 1 butelka białego
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602842/galaretki z glogga/p