Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Shutterstock.comCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Faworki luksusowe - składniki:300 g
mąki pszennej7
żółtek2 łyżki gęstej
śmietany 18%1 łyżka
cukru1 łyżka
octuolej do smażenia
cukier puder i
cukier z prawdziwą
wanilią do posypania
Faworki luksusowe - sposób przygotowania: Z
mąki,
żółtek,
śmietany,
cukru i
octu zagniatamy ciasto tak twarde jak na pierogi, przez kilka minut uderzamy je wałkiem. Pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na pasy długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlekamy przez otwór. Smażymy
faworki na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, by obciekły z tłuszczu. Rozkładamy na półmiskach, posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu