ßßß Cookit - przepis na Faworki luksusowe

Faworki luksusowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Shutterstock.com
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Faworki luksusowe - składniki:
300 g mąki pszennej
7 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
olej do smażenia
cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią do posypania
Faworki luksusowe - sposób przygotowania: Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagniatamy ciasto tak twarde jak na pierogi, przez kilka minut uderzamy je wałkiem. Pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na pasy długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku, jeden koniec paska przewlekamy przez otwór. Smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, by obciekły z tłuszczu. Rozkładamy na półmiskach, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602712/faworki luksusowe/p