ßßß
Przepis na ok. 20 (w zależności od wielkości szklanki)2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania1/4 kostki miękkiego masła30 dag białego sera (jeśli jest kostce, należy go 3x zmielić, aby w cieście nie było grudek; może być taki z wiadereczka)2-3 żółtka (zależy od wielkości jajek)10 dag cukru1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka octuopcjonalnie można dodać wanilię lub cynamonolej do smażeniacukier puder do posypaniaZagnieść ciasto z wszystkich składników (oczywiście oprócz oliwy i cukru pudru). Jeśli będzie się kleić do rąk, można je jeszcze podsypać mąką. Rozwałkować je na placek o grubości ok.1 cm (nie więcej!). Szklanką wykroić duże kółka, a w środku każdego z nich wykroić małe kółko kieliszkiem.
Oponki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - odciągnie to nadmiar tłuszczu. Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.