Wykonanie
Karnawał zaczynam od klasycznych oponek
serowych. Przepis pochodzi ze starej, rodzinnej książki kucharskiej "Ciasta,
ciastka,
ciasteczka". Oponki wyszły dobre: miękkie i pulchne, chociaż spodziewałam się, że będą bardziej... no,
serowe :)
Przepis na ok. 20 (w zależności od wielkości szklanki)2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej + do podsypywania1/4 kostki miękkiego
masła30 dag
białego sera (jeśli jest kostce, należy go 3x zmielić, aby w cieście nie było grudek; może być taki z wiadereczka)2-3
żółtka (zależy od wielkości
jajek)10 dag
cukru1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
octuopcjonalnie można dodać
wanilię lub
cynamonolej do smażenia
cukier puder do posypaniaZagnieść ciasto z wszystkich składników (oczywiście oprócz
oliwy i
cukru pudru). Jeśli będzie się kleić do rąk, można je jeszcze podsypać
mąką. Rozwałkować je na placek o grubości ok.1 cm (nie więcej!). Szklanką wykroić duże kółka, a w środku każdego z nich wykroić małe kółko kieliszkiem.
Oponki wrzucać na rozgrzany
olej i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - odciągnie to nadmiar tłuszczu. Gotowe oponki posypać
cukrem pudrem.