ßßß


0,5 kg twarogu tłustego w kostce6 łyżek cukru2 płaskie łyżki cukru z wanilią1 płaska łyżeczka sody2 pełne po brzegi szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)3 jaja1 łyżeczka octu spirytusowego 10%dodatkowo:około 0,8 litra oleju do smażeniacukier puder do posypaniaTwaróg rozgniatamy porządnie widelcem.Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, ot tak, po prostu, ciasto będzie się kleić i tak ma być, jednak dla lepszego zagniatania możemy pod koniec podsypać sobie 2 -3 łyżkami mąki, potem w trakcie formowania już absolutnie nie.Dłońmi umoczonymi w miseczce z olejem odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia w małych odległościach.Smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanym oleju na dość ciemny kolor z obu stron, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem, smacznego !