Wykonanie
Pyszne ! Do tego łatwe i nie trzeba mielić
twarogu jak przy klasycznych oponkach . Minimum składników, maksimum smaku, mniam.. Porcja na około 30 sztuk.
0,5 kg
twarogu tłustego w kostce6 łyżek
cukru2 płaskie łyżki
cukru z
wanilią1 płaska łyżeczka
sody2 pełne po brzegi szklanki
mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)3
jaja1 łyżeczka
octu spirytusowego 10%dodatkowo:około 0,8 litra
oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Twaróg rozgniatamy porządnie widelcem.Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, ot tak, po prostu, ciasto będzie się kleić i tak ma być, jednak dla lepszego zagniatania możemy pod koniec podsypać sobie 2 -3 łyżkami
mąki,
potem w trakcie formowania już absolutnie nie.Dłońmi umoczonymi w miseczce z
olejem odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia w małych odległościach.Smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanym
oleju na dość ciemny kolor z obu stron, osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy
cukrem pudrem, smacznego !