ßßß
OponkiSkładniki:500 g mąki + do podsypania2 łyżeczki sody500 g twarogu60 g roztopionego masła2 jajka1 łyżka spirytusu50 g cukru30 g cukru z waniliąolej do smażeniacukier puder do posypaniaMąkę i sodę przesiej do miski. Do drugiej miski trzykrotnie przeciśnij przez praskę twaróg (możesz go też rozdrobnić widelcem, do czasu aż konsystencja będzie kremowa-ja tak robię), dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka, roztopione masło, spirytus i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej wsyp mąkę i zagnieć ciasto - będzie trochę lepkie.
Urwij kawałek ciasta i zagnieć z odrobiną mąki (resztę przykryj ściereczką, żeby nie wyschło). Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na grubość około 7 mm i wycinaj kółka (o średnicy 8-9 cm). W każdym kółku wytnij mniejsze kółeczko. Do wycinania możesz użyć wykrawaczek lub po prostu szklanki i kieliszka. Małe kółeczka możesz smażyć razem z oponkami lub zagnieść je jeszcze raz, wtedy będzie więcej oponek.
Smaż z obu stron na głębokim, dość mocno rozgrzanym oleju*. Gotowe oponki wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyły się z tłuszczu. Ostudzone posyp cukrem pudrem.
*polecam oponki wykrawać na bieżąco i od razu smażyć - nie wykrawać wszystkich naraz, bo ciasto cały czas rośnie. Najlepiej wkładać na tłuszcz takie niewyrośnięte oponki, rosną one wtedy podczas smażenia.SMACZNEGO!




źródło: ze zmianami Oponki, rakietki, pączki serowe