Wykonanie
Dzisiaj tłusty czwartek, tak więc dzisiaj szalejemy. Jemy pączki,
faworki, oponki i inne smakołyki. Dzisiaj nie liczymy kalorii, skupiamy się na przyjemnościach i smaku.
Powiem Wam szczerze, że ja nie kupuje pączków w sklepie, niezbyt dobrze je znoszę. Źle wpływają na mój organizm. Tak więc stawiam na domowe smakołyki.Te pyszne
serowe oponki przygotowałam z przepisu Manci . Wyszły rewelacyjne w smaku. Oponki robiłam pierwszy raz w życiu i
będę je robiła już zawsze.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
twarogu półtłustego- 500 g
mąki pszennej typ 500- 3
jajka- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 szklanka
cukru pudru- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią- 1 łyżeczka
octu-
olej do smażenia-
cukier puder do posypaniaWykonanie:Do miski przesiać
mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę podsypaną
mąką i podzielić ciasto na 6 części. Każdą z nich rozwałkować i wykrawać szklanką koła a kieliszkiem w środku wykrawać dziurkę. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i wałkować i wykrawać i tak, aż ciasto wykorzystamy całe. Ja z małych kółek ze środka usmażyłam małe pączki.
Olej rozgrzać i wkładać porcjami oponki, smażyć na średnim ogniu z dwóch stron, aż się lekko zarumienią. Ułożyć na talerzu z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać
cukrem pudrem i jeść ze smakiem. Nawet na drugi czy trzeci dzień są pyszne.Smacznego :-)