ßßß
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)4 średniej wielkości bułeczki orkiszowe z suszonymi pomidoramikilkanaście listków rukolisałatka:1 puszka (185 g) tuńczyka w zalewie lub w oleju1 mała puszka (120 g) kukurydzy3 czubate łyżeczki czerwonego pesto paprykowego4 czubate łyżki kremowego białego serka lub twarożkusólKanapka z sałatką z kukurydzy i tuńczyka - sposób przygotowania: Przygotuj sałatkę: w misce rozdrobnij widelcem odsączonego tuńczyka, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, pesto i serek. Delikatnie wymieszaj łyżką, ewentualnie dopraw solą. Przygotuj kanapkę: rukolę umyj i osusz. Bułeczkę przekrój wzdłuż, na dolnej kromce ułóż kilka listków rukoli, nałóż sałatkę i ponownie kilka listków sałaty. Przykryj drugą kromką. Dodaj kilka umytych śliwek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki. Rada: sałatkę możesz przygotować dzień wcześniej. Przechowuj ją w lodówce do trzech dni. Jeśli nie masz pesto, możesz go zastąpić zwykłym majonezem. Jeśli lubisz, do sałatki dodaj 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu