Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
BezyAutor Zuzanna Wiciejowska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)
Bezy - składniki:1 szklanka
białek2 szklanki
cukru (nie pudru)2 łyżki
kakao (opcjonalnie)
Bezy - sposób przygotowania:
Białka wlej do dużej metalowej miski, wsyp
cukier. Miskę z
białkami ustaw na garnku z gotującą się
wodą i mieszaj, aż
cukier całkowicie się rozpuści, a
białka będą ciepłe. Ważne - musisz cały czas mieszać, aby
białka się nie ścięły. Następnie ubij
białka z
cukrem na puszystą lśniącą masę, nie za sztywną, aby można ją było łatwo kształtować łyżką. Do ubitej masy możesz dodać
kakao i delikatnie wymieszać, tak aby na bezach powstał marmurkowy wzór. Łyżką nakładaj masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - na podaną w przepisie ilość składników będą potrzebne dwie blaszki.
Bezy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 st. C. Piecz przez 1 godzinę 30 minut, po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go, aż
bezy całkowicie ostygną.
Bezy. Kiedy piana jest sztywna, błyszcząca i gładka, kończymy ubijanie. Piekarnik rozgrzewamy do 100 st. C. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy łyżeczką chmurki piany lub wyciskamy ozdobne rozetki z rękawa cukierniczego i pieczemy około dwóch godzin. Jeżeli zapomnieliśmy zostawić przestrzeń
między bezamiBezyKto to może być?
Bezy, chmurki? Skąd wie, że lubię
bezy ? Nie znam żadnego A. Idę spać. Zjadłam wszystkie
bezy . Może to ANIOŁ?
BEZA 4
białka 250 dag
cukru pudru 1 łyżeczka
soku cytrynowego Białka ubijać, dodając po jednej łyżce
cukier puder. Dodać
sok cytrynowy. Ubijać, aż masa będzieBez czarny - kulinarne odkrycie
alkohol, ja jednak wolę wersję bez procentów, gdyż wydaje mi się, że jest bardziej uniwersalna.Kordiał można przygotowywać na wiele sposobów. Można zagotowywać kwiaty bezpośrednio w
syropie cukrowym lub wkładać je do już ostudzonego
syropu i gotować przez kolejne dni. Osobiście przygotowywałam kordiał naDoskonałym dodatkiem do gazpacho będą na przykład grzanki lub kropla kwaśnej
śmietanki. Zupę możesz również podawać z kromką świeżego, chrupiącego
chleba lub kawałkiem focaccii . Gazpacho - chłodnik warzywny 1 l
soku pomidorowego 1/2 l
soku wielowarzywnego z
pomidorami 4 dorodne
pomidory bezwarzywne z
sosem pomidorowym Sos: 1 łyżka sklarowanego
masła 1 łyżeczka startego
imbiru szczypta
chilli po 1 łyżeczce
kurkumy i mielonego kuminu 1 kg posiekanych
pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 150 g
jogurtu naturalnego sól pieprz chilli Kulki: 300 g ugotowanych w mundurkach, obranychCiepło? Zrób słodkości bez pieczenia!
, dolej 7-8 łyżek
wody i mieszaj do czasu, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp
mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj
kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność
czekoladowego smaku bloku i jego kolor. Zdejmij garnek zLetnie obiady na ochłodę. Bez gotowania
komp... Ambition KOMPLET
KAWOWY 17E... DOMOTTI KOMPLET
KAWOWY TULIPAN Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Lekka i aromatyczna
sałatka, dzięki imbirowi i
papryczce chilli. Składniki dostaniesz bez problemu w sklepie. Cieszy nie tylkoAch
ziemniaki, ziemniaczki, czymże byłby bez nich świat...
potrzebne. Wszystko dokładnie mieszam.Masa musi być gęstsza niż klasyczne puree, tak aby można z niej było formować
bezy.Blachę smaruję cienka warstwą
masła, łyżka układam na niej ziemniaczane
bezy i piekę w piekarniku nagrzanym do ok 200st, 10-15 minut aż uzyskają cieniutką skórkę i lekko sięWięcej o
Bezy