ßßß Cookit - przepis na Orientalna zupa kwaśno-pikantna

Orientalna zupa kwaśno-pikantna

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Kręglicka
Fot. Arkadiusz Scichocki / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Orientalna zupa kwaśno-pikantna - składniki:
80-100 ml czarnego octu ryżowego
2 łyżki pasty sambal oelek
8 suszonych grzybów shiitake
8 suszonych grzybów mun
15 suszonych kwiatów lilii
3 łyżki krojonych pędów bambusa z puszki
200 g tofu pokrojonego w paski
200 g wieprzowiny pokrojonej w paski
2 l rosołu lub wywaru z kurczaka
2 roztrzepane jaja
pieprz
cukier
olej sezamowy
sos sojowy
marynata do mięsa :
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
1 łyżka oleju sezamowego
Orientalna zupa kwaśno-pikantna - sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać. Mięso wymieszać z marynatą. Grzyby i kwiaty lilii namoczyć i pokroić w paski. Do wrzącego rosołu dodać grzyby, kwiaty lilii, pędy bambusa. Dodać mięso wraz z marynatą i tofu. Zagotować. Dodać ocet ryżowy i sambal. Po pięciu minutach gotowania uzupełnić przyprawy, dodać pieprz, sos sojowy, jeśli trzeba - trochę cukru. Kiedy zupa jest gotowa, wlać cienkim strumieniem jajka, zamieszać by powstały nitki. Zupę podawać skropioną olejem sezamowym.
Solidne zupy z mięsem - w sam raz na jesień!
śmietany, na to wlej zupę. Do soljanki można także dodać kapary. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Musi być gęsta, pikantna, kwaśna - po prostu zdecydowana w smaku. Orientalna zupa kwaśno - pikantna 80-100 ml czarnego octu ryżowego 2 łyżki pasty sambal oelek 8 suszonych grzybów shiitake 8 suszonych grzybów
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/161238551/orientalna zupa kwasnopikantna/p