Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka Kręglicka

Fot. Arkadiusz Scichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnie

Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)Orientalna zupa kwaśno-pikantna - składniki:80-100 ml czarnego
octu ryżowego2 łyżki pasty
sambal oelek8
suszonych grzybów shiitake8
suszonych grzybów mun15 suszonych kwiatów lilii3 łyżki krojonych
pędów bambusa z puszki200 g
tofu pokrojonego w paski200 g
wieprzowiny pokrojonej w paski2 l rosołu lub
wywaru z kurczaka2 roztrzepane
jajapieprzcukierolej sezamowysos sojowymarynata do
mięsa :1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sherry1 łyżka
oleju sezamowegoOrientalna zupa kwaśno-pikantna - sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać.
Mięso wymieszać z marynatą.
Grzyby i kwiaty lilii namoczyć i pokroić w paski. Do wrzącego rosołu dodać
grzyby, kwiaty lilii,
pędy bambusa. Dodać
mięso wraz z marynatą i
tofu. Zagotować. Dodać
ocet ryżowy i sambal. Po pięciu minutach gotowania uzupełnić
przyprawy, dodać
pieprz,
sos sojowy, jeśli trzeba - trochę
cukru. Kiedy zupa jest gotowa, wlać cienkim strumieniem
jajka, zamieszać by powstały
nitki. Zupę podawać skropioną
olejem sezamowym.Solidne zupy z
mięsem - w sam raz na jesień!
śmietany, na to wlej zupę. Do soljanki można także dodać
kapary. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Musi być gęsta, pikantna, kwaśna - po prostu zdecydowana w smaku. Orientalna zupa kwaśno - pikantna 80-100 ml czarnego
octu ryżowego 2 łyżki pasty
sambal oelek 8
suszonych grzybów shiitake 8
suszonych grzybówPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu