Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor eksperymentalnie.comCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)120 g komosy ryżowej(quinoa)150 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki150 g twardego tofu3 garście orzechów włoskich bez łupin1-2 łyżeczki posiekanej kolendry lub natki pietruszkizioła prowansalskiemielona wędzona paprykapieprzsos sojowymarynata do tofu :łyżka sosu sojowego jasnegołyżka sosu ostrygowegołyżeczka oleju sezamowegołyżeczka octu ryżowegoQuinoa z tofu i ciecierzycą - sposób przygotowania: Tofu pokrój w mniejsze kawałki np. w kostkę, wymieszaj w składnikach marynaty i odstaw na ok. 20-30 minut, aby tofu nabrało smaku marynaty. W czasie marynowania ugotuj komosę ryżową w stosunku 1:2 (komosa:woda). Przełóż do miski i odstaw pod przykryciem, aby nie uciekło ciepło. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni teflonowej. Tofu usmaż na patelni teflonowej z odrobiną oleju sezamowego, ma być rumiane z chrupiącą skórką. Quinoa wymieszaj z ziołami prowansalskimi, papryką, pieprzem i pietruszką/kolendrą. Dodaj ciecierzycę, tofu i część orzechów włoskich. Rozłóż do miseczek. Posyp pozostałymi orzechami. http://www.eksperymentalnie.com/Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu