Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Lubię GotowaćCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaŚrednia ocena potrawyOceń przepis (30 głosów)1 opakowanie mrożonego
ciasta francuskiego (50 dag)do posmarowania ciasta: 1
białkodo posypania: 1 łyżka
cukru pudruNadzienie: 25 dag
półtłustego sera twarogowego1
żółtko2 łyżki
rodzynek1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoCiastka francuskie z
serem - sposób przygotowania:
Ser rozetrzeć z
żółtkiem, dodać
cukier,
cukier waniliowy i wymieszać z
rodzynkami. Ciasto rozwinąć po 5 min od wyjęcia z zamrażalnika i podzielić na cztery prostokątne placki. Na każdy placek nałożyć nadzienie, zostawiając trochę wolnego miejsca przy krawędziach, i złożyć ciasto na pół. Następnie mocno zlepić brzegi, na wierzchu zrobić nożem nacięcia (co 1 cm), wierzch posmarować
białkiem. Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. (1 porcja - 638 kcal)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu