ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (25 głosów)600 gr pszennej mąki2 łyżeczki proszku165 gr cukru3 jajka250 gr migdałówgarść suszonych żurawin3 łyżeczki cukru waniliowegoCantuccini - klasyczne włoskie ciasteczka - sposób przygotowania: Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać podzielić na kilka części, uformować płaskie wałki. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku aż się zrumienią (u mnie to trwa ok 45 minut). Potem wyjmujemy nasze wałeczki, czekamy aż przestygną i kroimy je w dosyć cienkie, skośne plasterki. A następnie wrzucamy plasterki na blachę i suszymy w 150°C ok 20 minut. Sucharki powinny nosić przydomek "łamacze szczęk", lecz tą drobną niedogodność rekompensuje boski smak. Żurawina jest odstępstwem od klasyki, ale nadaje tym słodkim ciasteczkom szczególnego uroku.Pomysł na ciasteczka z ciasta francuskiegoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu