Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
[email protected]
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (25 głosów)600 gr
pszennej mąki2 łyżeczki proszku165 gr
cukru3
jajka250 gr
migdałówgarść
suszonych żurawin3 łyżeczki
cukru waniliowegoCantuccini - klasyczne włoskie
ciasteczka - sposób przygotowania: Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać podzielić na kilka części, uformować płaskie wałki. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku aż się zrumienią (u mnie to trwa ok 45 minut).
Potem wyjmujemy nasze wałeczki, czekamy aż przestygną i kroimy je w dosyć cienkie, skośne plasterki. A następnie wrzucamy plasterki na blachę i suszymy w 150°C ok 20 minut. Sucharki powinny nosić przydomek "łamacze szczęk", lecz tą drobną niedogodność rekompensuje boski smak.
Żurawina jest odstępstwem od klasyki, ale nadaje tym słodkim
ciasteczkom szczególnego uroku.Pomysł na
ciasteczka z
ciasta francuskiegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu