ßßß Cookit - przepis na Cantuccini - klasyczne włoskie ciasteczka

Cantuccini - klasyczne włoskie ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor [email protected]
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (25 głosów)
600 gr pszennej mąki
2 łyżeczki proszku
165 gr cukru
3 jajka
250 gr migdałów
garść suszonych żurawin
3 łyżeczki cukru waniliowego
Cantuccini - klasyczne włoskie ciasteczka - sposób przygotowania: Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać podzielić na kilka części, uformować płaskie wałki. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku aż się zrumienią (u mnie to trwa ok 45 minut). Potem wyjmujemy nasze wałeczki, czekamy aż przestygną i kroimy je w dosyć cienkie, skośne plasterki. A następnie wrzucamy plasterki na blachę i suszymy w 150°C ok 20 minut. Sucharki powinny nosić przydomek "łamacze szczęk", lecz tą drobną niedogodność rekompensuje boski smak. Żurawina jest odstępstwem od klasyki, ale nadaje tym słodkim ciasteczkom szczególnego uroku.
Pomysł na ciasteczka z ciasta francuskiego
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-10792704/cantuccini klasyczne wloskie ciasteczka/p