ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z serkiem waniliowym i brzoskwiniami

Ciastka francuskie z serkiem waniliowym i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wraz z newsletterem Gazety Wyborczej „Ugotuj.to” dostałam właśnie ten przepis. Akurat w lodówce miałam resztkę twarogu i brzoskwinie a w zamrażarce ciasto francuskie. Zrobiłam – rodzina zjadła i bardzo chwaliła. Proste i smaczne – na pewno nie poprzestanę na tym jednym wykonaniu. Ciasto francuskie to super wynalazek – daj etyle możliwości. Natępnym razem zrobię koperty z mięsem mielonym Haynee z forum VanillaCafe . Koperty zrobiły furorę, więc czekają w kolejce i u mnie.
Składniki :
Nadzienie :
250 g półtłustego twarogu,
1 żółtko,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki rodzynek (u mnie brzoskwinia pokrojona w kosteczkę)
Oraz :
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (500 g),
1 białko do posmarowania ciasta,
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie :
Przygotowujemy nadzienie :
ser rozcieramy lub miksujemy z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Rodzynki płuczemy i mieszamy z masą serową. Ciasto rozmrażamy, rozwijamy i dzielimy na 4 kwadratowe placki. Na środku każdego placka kładziemy 2 łyżki nadzienia. Składamy placki na pół, tak aby powstały prostokąty i zlepiamy brzegi. Na wierzchu robimy nożem płytkie nacięcia (w odległości ok. 2 cm od siebie) i smarujemy ciasto rozkłóconym białkiem. Pieczemy 25 min w 250°C. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1282