Wykonanie
Dzisiaj wraz z newsletterem Gazety Wyborczej „Ugotuj.to” dostałam właśnie ten przepis. Akurat w lodówce miałam resztkę
twarogu i
brzoskwinie a w zamrażarce
ciasto francuskie. Zrobiłam – rodzina zjadła i bardzo chwaliła. Proste i smaczne – na pewno nie poprzestanę na tym jednym wykonaniu.
Ciasto francuskie to super wynalazek – daj etyle możliwości. Natępnym razem zrobię koperty z
mięsem mielonym Haynee z forum VanillaCafe . Koperty zrobiły furorę, więc czekają w kolejce i u mnie.
Składniki :Nadzienie :250 g półtłustego
twarogu,1
żółtko,1 łyżka
cukru,1 łyżeczka
cukru waniliowego,2 łyżki
rodzynek (u mnie
brzoskwinia pokrojona w kosteczkę)Oraz :1 opakowanie mrożonego
ciasta francuskiego (500 g),1
białko do posmarowania ciasta,1 łyżka
cukru pudruWykonanie :Przygotowujemy nadzienie :
ser rozcieramy lub miksujemy z
żółtkiem,
cukrem i
cukrem waniliowym.
Rodzynki płuczemy i mieszamy z masą
serową. Ciasto rozmrażamy, rozwijamy i dzielimy na 4 kwadratowe placki. Na środku każdego placka kładziemy 2 łyżki nadzienia. Składamy placki na pół, tak aby powstały prostokąty i zlepiamy brzegi. Na wierzchu robimy nożem płytkie nacięcia (w odległości ok. 2 cm od siebie) i smarujemy ciasto rozkłóconym
białkiem. Pieczemy 25 min w 250°C. Posypujemy
cukrem pudrem.