Wykonanie
Pyszne zapiekane naleśniki. Jeśli ktoś lubi słodsze można dodać więcej
cukru. My je dodatkowo podczas konsumpcji maczaliśmy w
dżemie truskawkowym. Przepis z czasopisma " Przyjaciółka ".
Składniki :naleśniki przygotowane według przepisu na ciasto
biszkoptowe - Ja korzystałam z TEGO przepisu50 dag mielonego
twarogu (u mnie półtłusty )2
jaja10 dag
cukru5 dag
rodzynek ( pominęłam )u mnie dodatkowo
cukier waniliowy ( 14 g )ewentualnie
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od
żółtek.
Twaróg zmiksować z
cukrem i
żółtkami.
Białka ubić na sztywno, zmieszać delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki z
twarogiem. Dodać
rodzynki i ponownie delikatnie wymieszać.Masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulon. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem ( u mnie blacha wyłożona pergaminem ). Pieczemy w temp. 190°C przez 30 minut.Smacznego :)