ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka

Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka
Ciasteczka amaretti to pyszny deser. Ciasteczka amaretti piecze się szybko, a do ich wypieku potrzeba jedynie zmielonych migdałów, cukru, białka i odrobinę likieru amaretto. Stąd też nazwa ciasteczek, amaretti. Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka do kawy. Wykorzystuję je często do dekoracji innych słodkich wypieków na przykład migdałowego tortu .
Składniki:
około 60 ciasteczek
180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki
2 duże z dużych jajek
150 g cukru pudru
1 łyżka likieru amaretto
odrobina soli
Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC).Ubij pianę na sztywno z solą. Wymieszaj cukier puder ze zmielonymi migdałami lub migdałową mąką (migdały obrane ze skórki, a następnie zmielone). Użyłam migdałowej mąki. Masa będzie bardzo klejąca. Napełnij cukierniczy rękaw migdałową masą i wyciśnij małe ciasteczka o średnicy 2,5 cm w małych odstępach. Ciastka lekko podrosną podczas pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Ciasteczka amaretti po pieczeniu są lekko ciągnące, ale po kilku minutach stają się chrupiące.
Polecane przepisy
Ciasteczka migdałowe super szybkie
Mini rogaliki ze śliwkami i migdałami
Ciasteczka z czekoladą i likierem amarula
Ciasteczka owsiane z kardamonem
Maślane ciasteczka z malinowym dżemem
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasteczka-amaretti-przepis-na-ciastka