ßßß Cookit - przepis na Nadzienie śliwkowo migdałowe

Nadzienie śliwkowo migdałowe

nazwa

Wykonanie

Szykowałam się na te rogaliki od dawna…A to śliwek zabrakło, migdały trzeba było zaparzyć i obrać, uprażyć i zmielić…No trochę zachodu z tymi rogalikami było, ale nie żałuję, bo rogaliki ze śliwkami i migdałami są przepyszne.
Ostatnio oglądałam Martę Stewart i postanowiłam odwiedzić jej blog. Znalazłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować, bo wydawał mi się taki inny. Nie omyliłam się. Te kruche mini rogaliki są wyśmienite! Suszone śliwki z migdałami to wspaniałe nadzienie. Użyłam tutaj amerykańskich wędzonych śliwek, bardzo soczystych o charakterystycznym smaku…pycha.
Przepis na mini kruche rogaliki ze śliwkami i migdałami
Składniki: na 16 rogalików
Kruche ciasto
120 g masła
150 g ricotta
200 g mąki
szczypta soli
150 ml amerykańskich wędzonych śliwek
2 łyżki whisky
30 g mielonych migdałów
60 g cukru
Dodatkowo
30 g zmielonych migdałów
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki cynamonu
roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie:
Masło pokrój w kostkę. W misce rozetrzyj z serem. Dodać przesianą mąkę z solą i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Zrób kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 4 godziny.
Przez ten czas namocz śliwki w whisky.Zmiksuj śliwki, dodaj zmielone migdały, uprzednio uprażone, cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy 30 cm i grubości 3 mm. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozsmaruj nadzienie, a następnie posyp zmielonymi migdałami. Okrągłym nożem do pizzy podziel koło na 16 trójkątów.
Zwiń trójkąty w rogaliki, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piecz rogaliki na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut.
Polecane przepisy
Ciasteczka czekoladowe dalmatyńczyki
Szybki i łatwy przepis na ciasteczka
Czekoladowe ciasteczka z nadzieniem
Ciasteczka migdałowe super szybkie
Ciasteczka z Milky Way
Źródło:http://codojedzenia.pl/mini-rogaliki-ze-sliwkami-i-migdalami