ßßß
Ostatnio oglądałam Martę Stewart i postanowiłam odwiedzić jej blog. Znalazłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować, bo wydawał mi się taki inny. Nie omyliłam się. Te kruche mini rogaliki są wyśmienite! Suszone śliwki z migdałami to wspaniałe nadzienie. Użyłam tutaj amerykańskich wędzonych śliwek, bardzo soczystych o charakterystycznym smaku…pycha.
Przepis na mini kruche rogaliki ze śliwkami i migdałamiSkładniki: na 16 rogalikówKruche ciasto120 g masła150 g ricotta200 g mąkiszczypta soli150 ml amerykańskich wędzonych śliwek2 łyżki whisky30 g mielonych migdałów60 g cukruDodatkowo30 g zmielonych migdałów1 łyżka cukru¼ łyżeczki cynamonuroztrzepane jajko do posmarowaniaWykonanie:Masło pokrój w kostkę. W misce rozetrzyj z serem. Dodać przesianą mąkę z solą i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Zrób kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 4 godziny.Przez ten czas namocz śliwki w whisky.Zmiksuj śliwki, dodaj zmielone migdały, uprzednio uprażone, cukier i wymieszaj na jednolitą masę.Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy 30 cm i grubości 3 mm. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Rozsmaruj nadzienie, a następnie posyp zmielonymi migdałami. Okrągłym nożem do pizzy podziel koło na 16 trójkątów.Zwiń trójkąty w rogaliki, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.Piecz rogaliki na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut.
Polecane przepisyCiasteczka czekoladowe dalmatyńczykiSzybki i łatwy przepis na ciasteczkaCzekoladowe ciasteczka z nadzieniemCiasteczka migdałowe super szybkieCiasteczka z Milky Way