Wykonanie
Szykowałam się na te rogaliki od dawna…A to
śliwek zabrakło,
migdały trzeba było zaparzyć i obrać, uprażyć i zmielić…No trochę zachodu z tymi rogalikami było, ale nie żałuję, bo rogaliki ze
śliwkami i
migdałami są przepyszne.

Ostatnio oglądałam Martę Stewart i postanowiłam odwiedzić jej blog. Znalazłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować, bo wydawał mi się taki inny. Nie omyliłam się. Te kruche mini rogaliki są wyśmienite!
Suszone śliwki z
migdałami to wspaniałe nadzienie. Użyłam tutaj amerykańskich wędzonych
śliwek, bardzo soczystych o charakterystycznym smaku…pycha.

Przepis na mini kruche rogaliki ze
śliwkami i
migdałamiSkładniki: na 16 rogalikówKruche ciasto120 g
masła150 g
ricotta200 g
mąkiszczypta
soli150 ml amerykańskich wędzonych
śliwek2 łyżki
whisky30 g mielonych
migdałów60 g
cukruDodatkowo30 g zmielonych
migdałów1 łyżka
cukru¼ łyżeczki
cynamonuroztrzepane
jajko do posmarowaniaWykonanie:
Masło pokrój w kostkę. W misce rozetrzyj z
serem. Dodać przesianą
mąkę z
solą i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Zrób kulę,
owiń w folię i włóż do lodówki na 4 godziny.Przez ten czas namocz
śliwki w
whisky.Zmiksuj
śliwki, dodaj zmielone
migdały, uprzednio uprażone,
cukier i wymieszaj na jednolitą masę.Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy 30 cm i grubości 3 mm. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Rozsmaruj nadzienie, a następnie posyp zmielonymi
migdałami. Okrągłym nożem do pizzy podziel koło na 16 trójkątów.
Zwiń trójkąty w rogaliki, posmaruj rozmąconym
jajkiem i posyp
cukrem wymieszanym z
cynamonem.Piecz rogaliki na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut.

Polecane przepisy
Ciasteczka czekoladowe dalmatyńczykiSzybki i łatwy przepis na
ciasteczkaCzekoladowe ciasteczka z nadzieniem
Ciasteczka migdałowe super szybkie
Ciasteczka z Milky Way