ßßß
Składniki:około 60 ciasteczek180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki2 duże z dużych jajek150 g cukru pudru1 łyżka likieru amarettoodrobina soliNastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC).Ubij pianę na sztywno z solą. Wymieszaj cukier puder ze zmielonymi migdałami lub migdałową mąką (migdały obrane ze skórki, a następnie zmielone). Użyłam migdałowej mąki. Masa będzie bardzo klejąca. Napełnij cukierniczy rękaw migdałową masą i wyciśnij małe ciasteczka o średnicy 2,5 cm w małych odstępach. Ciastka lekko podrosną podczas pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 15 – 20 minut na złoty kolor. Ciasteczka amaretti po pieczeniu są lekko ciągnące, ale po kilku minutach stają się chrupiące.Polecane przepisyCiasteczka migdałowe super szybkieMini rogaliki ze śliwkami i migdałamiCiasteczka z czekoladą i likierem amarulaCiasteczka owsiane z kardamonemMaślane ciasteczka z malinowym dżemem