ßßß Cookit - przepis na KREM Z SUSZONYCH GRZYBÓW i Menu na Święta

KREM Z SUSZONYCH GRZYBÓW i Menu na Święta

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna i kremowa, gęsta i pożywna, wspaniała jesienno-zimowa zupa! Zadowoli każdego „grzybożercę” :)
Uwaga:)
Jak przetrwać Święta będąc na diecie?
Święta od zawsze kojarzą się nam ze stołami uginającymi się pod ciężarem wspaniałych potraw. Patrząc na te wszystkie smakołyki większość osób postanawia zrobić sobie przerwę w odchudzaniu…
Ja mam inną propozycję. Przygotujmy Świąteczne dania tak, aby „Wilk był syty i owca cała.”!
Na moim blogu próbuję udowodnić, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy, nie musimy wcale rezygnować ze smacznych, różnorodnych i pięknie wyglądających dań!
Zapraszam wszystkich do zakładki „Menu na Święta” gdzie starałam się zgromadzić opublikowane już na blogu przepisy na potrawy Wigilijne (bardziej i mniej tradycyjne) oraz propozycje dań, które można podać na Świąteczny Obiad.
Nie jest to jeszcze pełen zestaw. W okresie przedświątecznym, sukcesywnie będę jeszcze dopisywać kolejne dania wraz z ich ukazywaniem się na blogu.
Pzdr
Aniado
Składniki:
1 szklanka suszonych grzybów
250 g pieczarek
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
3 szklanki wywaru z warzyw
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15-30 minut.
W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać pokrojone w kostkę cebule i pieczarki oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 5-10 minut. Dodać namoczone grzyby wraz z zalewą, mleko i wywar. Gotować na średnim ogniu około 30-40 minut.
Uwaga: Dodając mleko uzyskamy po zmiksowaniu piękny kremowo-brązowy kolor zupy. Ponadto unikniemy zaprawiania zupy tłustą śmietaną, uzyskując w ten sposób wersję „light”. Pierwszy raz zastosowałam tę metodę przy kremie z kalafiora . Sprawdziła się fenomenalnie! ;)
Gdy grzyby będą miękkie całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/12/04/krem-z-suszonych-grzybow-i-menu-na-swieta