Wykonanie
![](/Data/Images/lepszysmak.wordpress.com\2010_slash_12_slash_04_slash_krem-z-suszonych-grzybow-i-menu-na-swieta/l/588241021.jpg)
Aromatyczna i kremowa, gęsta i pożywna, wspaniała jesienno-zimowa zupa! Zadowoli każdego „grzybożercę” :)Uwaga:)Jak przetrwać Święta będąc na diecie?Święta od zawsze kojarzą się nam ze stołami uginającymi się pod ciężarem wspaniałych potraw. Patrząc na te wszystkie smakołyki większość osób postanawia zrobić sobie przerwę w odchudzaniu…Ja mam inną propozycję. Przygotujmy Świąteczne dania tak, aby „Wilk był syty i owca cała.”!Na moim blogu próbuję udowodnić, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy, nie musimy wcale rezygnować ze smacznych, różnorodnych i pięknie wyglądających dań!Zapraszam wszystkich do zakładki „Menu na Święta” gdzie starałam się zgromadzić opublikowane już na blogu przepisy na potrawy Wigilijne (bardziej i mniej tradycyjne) oraz propozycje dań, które można podać na Świąteczny Obiad.Nie jest to jeszcze pełen zestaw. W okresie przedświątecznym, sukcesywnie
będę jeszcze dopisywać kolejne dania wraz z ich ukazywaniem się na blogu.PzdrAniadoSkładniki:1 szklanka
suszonych grzybów250 g
pieczarek2
cebule2-3 ząbki
czosnku1 szklanka
mleka3 szklanki
wywaru z warzywsól i
pieprzoliwa z oliwek1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15-30 minut.W garnku rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, dodać pokrojone w kostkę
cebule i
pieczarki oraz przeciśnięty
czosnek. Smażyć 5-10 minut. Dodać namoczone
grzyby wraz z zalewą,
mleko i
wywar. Gotować na średnim ogniu około 30-40 minut.Uwaga: Dodając
mleko uzyskamy po zmiksowaniu piękny kremowo-brązowy kolor zupy. Ponadto unikniemy zaprawiania zupy tłustą
śmietaną, uzyskując w ten sposób wersję „light”. Pierwszy raz zastosowałam tę metodę przy kremie z
kalafiora . Sprawdziła się fenomenalnie! ;)Gdy
grzyby będą miękkie całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Podawać posypaną posiekaną
natką pietruszki.Smacznego:)