ßßß
Aromatyczna i kremowa, gęsta i pożywna, wspaniała jesienno-zimowa zupa! Zadowoli każdego „grzybożercę” :)Uwaga:)Jak przetrwać Święta będąc na diecie?Święta od zawsze kojarzą się nam ze stołami uginającymi się pod ciężarem wspaniałych potraw. Patrząc na te wszystkie smakołyki większość osób postanawia zrobić sobie przerwę w odchudzaniu…Ja mam inną propozycję. Przygotujmy Świąteczne dania tak, aby „Wilk był syty i owca cała.”!Na moim blogu próbuję udowodnić, że chcąc zrzucić zbędne kilogramy, nie musimy wcale rezygnować ze smacznych, różnorodnych i pięknie wyglądających dań!Zapraszam wszystkich do zakładki „Menu na Święta” gdzie starałam się zgromadzić opublikowane już na blogu przepisy na potrawy Wigilijne (bardziej i mniej tradycyjne) oraz propozycje dań, które można podać na Świąteczny Obiad.Nie jest to jeszcze pełen zestaw. W okresie przedświątecznym, sukcesywnie będę jeszcze dopisywać kolejne dania wraz z ich ukazywaniem się na blogu.PzdrAniadoSkładniki:1 szklanka suszonych grzybów250 g pieczarek2 cebule2-3 ząbki czosnku1 szklanka mleka3 szklanki wywaru z warzywsól i pieprzoliwa z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie:Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15-30 minut.W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać pokrojone w kostkę cebule i pieczarki oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć 5-10 minut. Dodać namoczone grzyby wraz z zalewą, mleko i wywar. Gotować na średnim ogniu około 30-40 minut.Uwaga: Dodając mleko uzyskamy po zmiksowaniu piękny kremowo-brązowy kolor zupy. Ponadto unikniemy zaprawiania zupy tłustą śmietaną, uzyskując w ten sposób wersję „light”. Pierwszy raz zastosowałam tę metodę przy kremie z kalafiora . Sprawdziła się fenomenalnie! ;)Gdy grzyby będą miękkie całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.Smacznego:)