Wykonanie
Rosolli to fińska
sałatka z gotowanych
ziemniaków,
buraków i
marchewki z gotowaną
cebulą,
ogórkiem konserwowym ze słodzonym sosem ze
śmietany i
octu, posypana posiekanym
jajkiem. Skąd pochodzi nazwa nie wiem, mnie się kojarzy z rosołem, bo zawsze później zostają nam ugotowane warzywa, tutaj jednak w porównaniu z naszą tradycyjną
sałatką jarzynową (zwaną przez mojego
męża „rosołową”), wykorzystujemy z
włoszczyzny marchewkę. Możemy ją też oczywiście ugotować w wodzie, wtedy danie będzie wegetariańskie.
Sałatka ta najczęściej podawana jest w okresie Bożego Narodzenia. Niektóre źródła podają jej wersję ze
śledziem. A może ta nazwa pochodzi od jej czerwonego/różowego koloru? Rosso, rosa? Ale to przecież po włosku… Najlepiej gdyby jakiś rodowity Fin wyjaśnił tę kwestię 😉Przepis pochodzi z książki Skandynawia od kuchni Stena
Line.

Składniki na 4 porcje:4
ziemniaki4
buraki4
marchewki1 duży
ogórek konserwowy1
cebula1/2 szklanki
śmietany 18%1 łyżka
octu winnego (lub
soku z cytryny)1 łyżeczka
cukrusól,
pieprzjajko na twardo do dekoracji1.
Marchewkę,
buraki i
ziemniaki ugotować wcześniej i zostawić do ostygnięcia.
Marchew najlepiej z rosołu albo gotować ją ok. 30 minut w osolonej wodzie.
Buraki i
ziemniaki gotować w łupinach w osobnych garnkach,
buraki ok. 40 minut,
ziemniaki ok. 25. Ugotować
jajko na twardo.2.
Buraki i
ziemniaki obrać. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać
sól i
pieprz, wymieszać. Przełożyć do naczynia, w którym będzie serwowana
sałatka.3. Zrobić sos: wymieszać
śmietanę z
octem,
cukrem i odrobiną
soli. Przelać sos do sosjerki/dzbanuszka.4. Posypać
sałatkę posiekanym
jajkiem. Podawać z sosem.To pierwszy przepis z mojej strony do prowadzonej przeze mnie akcji. Czekam na Wasze skandynawskie propozycje 😉