ßßß
2 - 3 główki sałaty4 jaja na twardo1 filiżanka śmietany kwaśnejsok z cytryny lub ocet do smaku0,5 łyżeczki cukrusólŁadnie zbite i kruche główki sałaty wypłukać w kilku wodach, obrać z wierzchnich liści, przekroić na cztery części i osączyć z wody na sicie.Na trzy główki sałaty ugotować 4 jaja na twardo, włożywszy je do zimnej wody, aby żółtka skruszały. Potem trzy pokroić w cząstki do ubrania, a z ostatniego wyjąć żółtko, rozetrzeć z pół łyżeczką cukru, rozprowadzić filiżanką kwaśnej śmietany, wlać soku cytrynowego lub octu do smaku, sałatę posolić i oblawszy tą zaprawą, wymieszać dobrze w salaterce. Z wierzchu ubrać cząstkami jaj i białkiem drobno pokrojonem.Kto nie lubi sałaty słodkiej, można ją zaprawić samą śmietaną, a jajka pokroić w cząstki i ułożyć na wierzchu.
