Wykonanie
Ponad 100 letni przepis, ale wciąż na czasie :) Autorką jest Marya Ochorowicz - Monatowa, a receptura i tekst pochodzi z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej".
2 - 3 główki
sałaty4
jaja na twardo1 filiżanka
śmietany kwaśnej
sok z cytryny lub
ocet do smaku0,5 łyżeczki
cukrusólŁadnie zbite i kruche główki
sałaty wypłukać w kilku wodach, obrać z wierzchnich liści, przekroić na cztery części i osączyć z
wody na sicie.Na trzy główki
sałaty ugotować 4
jaja na twardo, włożywszy je do zimnej
wody, aby
żółtka skruszały.
Potem trzy pokroić w cząstki do ubrania, a z ostatniego wyjąć
żółtko, rozetrzeć z pół łyżeczką
cukru, rozprowadzić filiżanką kwaśnej
śmietany, wlać
soku cytrynowego lub
octu do smaku,
sałatę posolić i oblawszy tą zaprawą, wymieszać dobrze w salaterce. Z wierzchu ubrać cząstkami jaj i
białkiem drobno pokrojonem.Kto nie lubi
sałaty słodkiej, można ją zaprawić samą
śmietaną, a
jajka pokroić w cząstki i ułożyć na wierzchu.