ßßß
Składniki na 2 osoby:pęczek szparagówopakowanie greckiej fety1 limonka4 łyżki oliwy z oliweksól, cukier do gotowania szparagówpęczek szczypiorkudressing:1/2 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu1/3 łyżeczki estragonu1/3 łyżeczki cząbru1 łyżeczka cukruszczypta soli
1. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, jeśli są duże i wyrośnięte także je obieramy obieraczką do warzyw. Płuczemy pod bieżącą wodą, związujemy sznurkiem/nitką i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 8 minut. Następnie wrzucamy do naczynia z zimną wodą (najlepiej z dodatkiem lodu), trzymamy w niej pół minuty, odcedzamy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Fetę kroimy w kostkę, siekamy drobno szczypiorek. Łączymy ze sobą.3. Limonkę parzymy wrzątkiem, osuszamy. Ścieramy z niej skórkę. Następnie wyciskamy sok.4. Przygotowujemy dressing (w blenderze lub słoiku): mieszamy sok z limonki, oliwę z oliwek, skórkę otartą z limonki, estragon, cząber, sól i pieprz, tak aby powstał kremowy sos.5. Szparagi delikatnie łączymy z fetą i szczypiorkiem. Polewamy sosem limonkowym.6. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Ja podałam te szparagi razem z grillowaną piersią z kurczaka.