Wykonanie
Dzisiaj wypróbowałam kolejny przepis z książki Sałatki. 111 najlepszych przepisów z
serii Fakt radzi numer 5/2009. Teraz już wiem, że
zielone szparagi świetnie smakują ze słoną
fetą i słodko-kwaśnym sosem
limonkowym. Naprawdę polecam Wam spróbować. Sezon na
szparagi w pełni. W ubiegłym roku przygotowałam dla Was z nimi dwie pyszne zupy, w tym roku zaczynam od sałatki, a w planach mam jeszcze kilka innych potraw z ich udziałem.Razem ze mną potrawy ze
szparagami w roli głównej przygotowały blogerki: Zuzia, Justinka, Mirabelka, Shinju oraz Martynosia .

Składniki na 2 osoby:pęczek
szparagówopakowanie greckiej
fety1
limonka4 łyżki
oliwy z oliweksól,
cukier do gotowania
szparagówpęczek
szczypiorkudressing:1/2 łyżeczki kolorowego mielonego
pieprzu1/3 łyżeczki
estragonu1/3 łyżeczki cząbru1 łyżeczka
cukruszczypta
soli
1.
Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, jeśli są duże i wyrośnięte także je obieramy obieraczką do warzyw. Płuczemy pod bieżącą
wodą, związujemy sznurkiem/nitką i gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i
cukru przez 8 minut. Następnie wrzucamy do naczynia z zimną
wodą (najlepiej z dodatkiem
lodu), trzymamy w niej pół minuty, odcedzamy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki.2.
Fetę kroimy w kostkę, siekamy drobno
szczypiorek. Łączymy ze sobą.3.
Limonkę parzymy wrzątkiem, osuszamy. Ścieramy z niej skórkę. Następnie wyciskamy sok.4. Przygotowujemy dressing (w blenderze lub słoiku): mieszamy
sok z limonki,
oliwę z oliwek, skórkę otartą z
limonki,
estragon, cząber,
sól i
pieprz, tak aby powstał kremowy sos.5.
Szparagi delikatnie łączymy z
fetą i
szczypiorkiem. Polewamy sosem
limonkowym.6. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Ja podałam te
szparagi razem z grillowaną
piersią z kurczaka.