ßßß Cookit - przepis na Tatar z ďż˝ososia

Tatar z �ososia

nazwa

Wykonanie

Piękna kolorystycznie kompozycja :)
Dla 4 osób:
1 ogórek
sól
5 łyżek kremówki
wasabi w paście
1 i 0,5 limonki
1 pęczek szczypiorku
po 250 g surowego wędzonego łososia
2 szalotki
cukier, pieprz, kolendra, oliwa
Ogorek umyc, przekroić wzdłuż, wyciąć pestki i drobno pokroić. 2 lyżki kremowki wymiesząć z 1/2 łyżki wasabi. Dodac do pokrojonego ogórka, doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem.
Jedną limonkę spażyć i otrzeć skórkę a sok wycisnąc. Szczypiorek opłukać , osuszyć i posiekać . 1/3 wymieszać z pozostałą kremówką oraz sokiem i skórką z 1 limonki. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Filet z surowego łososia umyc i osuszyć, Posiekac na drobno, podobnie postąpic z wędzonym łossiem i połączyć oba rodzaje łososia. Tatar skropic sokiem z pozostałej połówki limonki. Wymieszać z drobno posiekaną szalotką oraz pozostałym szczypiorkiem. Dodac kilka posiekanych listków kolendry i łyżkę oliwy. Doprawieć do smaku sola i pierzem. Rozłozyć na talerzykach, podawać z dipami.
Przepis z:" 101 przepisow Świata kobiety", tom 56
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2016/09/Tatar-z-lososia.html