ßßß

Piękna kolorystycznie kompozycja :)Dla 4 osób:1 ogóreksól5 łyżek kremówkiwasabi w paście1 i 0,5 limonki1 pęczek szczypiorkupo 250 g surowego wędzonego łososia2 szalotkicukier, pieprz, kolendra, oliwaOgorek umyc, przekroić wzdłuż, wyciąć pestki i drobno pokroić. 2 lyżki kremowki wymiesząć z 1/2 łyżki wasabi. Dodac do pokrojonego ogórka, doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem.Jedną limonkę spażyć i otrzeć skórkę a sok wycisnąc. Szczypiorek opłukać , osuszyć i posiekać . 1/3 wymieszać z pozostałą kremówką oraz sokiem i skórką z 1 limonki. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Filet z surowego łososia umyc i osuszyć, Posiekac na drobno, podobnie postąpic z wędzonym łossiem i połączyć oba rodzaje łososia. Tatar skropic sokiem z pozostałej połówki limonki. Wymieszać z drobno posiekaną szalotką oraz pozostałym szczypiorkiem. Dodac kilka posiekanych listków kolendry i łyżkę oliwy. Doprawieć do smaku sola i pierzem. Rozłozyć na talerzykach, podawać z dipami.Przepis z:" 101 przepisow Świata kobiety", tom 56