Wykonanie
Chrupiące świeże
ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom
surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :)Zalewę można przygotować wcześniej, a
ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut.

6
ogórków gruntowych (długości około 10 cm)5 łyżek
oleju lnianego lub
oliwy z oliwek1 łyżka
octu jabłkowego ¼ łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruduża szczypta
pieprzu kajeńskiego½ łyżeczki ziaren
kolendry1 ząbek
czosnkuOpcjonalnie:
zielona sałata i
szczypiorekCzosnek drobno posiekać. Ziarna
kolendry utłuc w moździerzu, dodać
czosnek i razem rozetrzeć.
Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać
sól i mieszać do rozpuszczenia
soli. Dodać
ocet jabłkowy,
cukier,
pieprz kajeński i
czosnek z
kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć.
Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół.
Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić.

Zielone
ogórki słodko-pikantne można serwować na sałacie ze
szczypiorkiem lub same.Będą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną przystawką.