ßßß
6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm)5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli1 łyżeczka cukruduża szczypta pieprzu kajeńskiego½ łyżeczki ziaren kolendry1 ząbek czosnkuOpcjonalnie: zielona sałata i szczypiorekCzosnek drobno posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać czosnek i razem rozetrzeć.Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć.Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić.
Zielone ogórki słodko-pikantne można serwować na sałacie ze szczypiorkiem lub same.Będą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną przystawką.