ßßß Cookit - przepis na Zielone ogórki słodko-pikantne

Zielone ogórki słodko-pikantne

nazwa

Wykonanie

Chrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :)
Zalewę można przygotować wcześniej, a ogórki zrobić tuż przed podaniem. Nie zajmie to więcej, niż 10 minut.
6 ogórków gruntowych (długości około 10 cm)
5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
½ łyżeczki ziaren kolendry
1 ząbek czosnku
Opcjonalnie: zielona sałata i szczypiorek
Czosnek drobno posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać czosnek i razem rozetrzeć.
Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć.
Ogórki przekroić wzdłuż na 8 części, a następnie wszystkie kawałki w poprzek na pół. Ogórki włożyć do miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić.
Zielone ogórki słodko-pikantne można serwować na sałacie ze szczypiorkiem lub same.
Będą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną przystawką.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/06/zielone-ogorki-sodko-pikantne.html