ßßß
KAPUSTA Z GROCHEM – BEZGLUTENOWASkładniki:1 kg kapusty kiszonej średniokwaśnej400 g grochu całego łuskanego2 cebule2 liście laurowe1 łyżeczka cząbru suszonego1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu2 łyżki suszonych grzybów2 łyżki klarowanego masła1 łyżeczka soli do grochu
1. Dzień wcześniej przesypujemy groch do ok. 2 litrowego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości garnka i zostawiamy na noc pod przykryciem w chłodnym miejscu (nie w lodówce).2. Następnego dnia odciskamy nieco kapustę, jeśli trzeba to nieco kroimy, aby łatwiej było nam ją później mieszać. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 liście laurowe, mielone grzyby i gotujemy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką.3. Namoczony, napęczniały groch wstawiamy na kuchenkę, gdy kapusta gotuje się już godzinę (wody nie odlewamy, nie zmieniamy, gotujemy w tej co się moczył), dodajemy łyżkę soli oraz cząber, uzupełniany wodą jeśli potrzeba i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, również z lekko uchyloną pokrywką. Ja nie lubię rozgotowanego grochu, ale można gotować do ulubionej konsystencji.4. Podczas gdy kapusta i groch się gotują na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.5. Mieszamy razem groch z kapustą i cebulą. Jeśli wody z gotowania grochu jest za dużo, część odlewamy. Dodajemy pieprz i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Podajemy z karpiem smażonym.