Wykonanie
Jest wiele dań tradycyjnej polskiej kuchni, których nigdy nie przygotowywałam – tak było właśnie z
kapustą z
grochem. Byłam do niej nieco uprzedzona, bo zawsze
jadłam ją w takiej niezbyt apetycznej postaci – z rozgotowanych
grochem i zaprawioną
mąką. Ja postanowiłam zrobić jej nieco inną wersję. Zapoznałam się wcześniej z przepisem Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska, aby wiedzieć jakie dodać
przyprawy: stąd w mojej
kapuście z
grochem pojawia się cząber i
suszone grzyby.
KAPUSTA Z
GROCHEM – BEZGLUTENOWASkładniki:1 kg
kapusty kiszonej średniokwaśnej400 g
grochu całego łuskanego2
cebule2
liście laurowe1 łyżeczka cząbru suszonego1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu2 łyżki
suszonych grzybów2 łyżki klarowanego
masła1 łyżeczka
soli do
grochu
1. Dzień wcześniej przesypujemy
groch do ok. 2 litrowego garnka, zalewamy
wodą do 3/4 wysokości garnka i zostawiamy na noc pod przykryciem w chłodnym miejscu (nie w lodówce).2. Następnego dnia odciskamy nieco
kapustę, jeśli trzeba to nieco kroimy, aby łatwiej było nam ją później mieszać. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy
wodą, dodajemy 2
liście laurowe, mielone
grzyby i gotujemy przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu, z lekko uchyloną pokrywką.3. Namoczony, napęczniały
groch wstawiamy na kuchenkę, gdy
kapusta gotuje się już godzinę (
wody nie odlewamy, nie zmieniamy, gotujemy w tej co się moczył), dodajemy łyżkę
soli oraz cząber, uzupełniany
wodą jeśli potrzeba i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, również z lekko uchyloną pokrywką. Ja nie lubię rozgotowanego
grochu, ale można gotować do ulubionej konsystencji.4. Podczas gdy
kapusta i
groch się gotują na patelni rozpuszczamy
masło i smażymy na nim pokrojoną w kostkę
cebulę.5. Mieszamy razem
groch z
kapustą i
cebulą. Jeśli
wody z
gotowania grochu jest za dużo, część odlewamy. Dodajemy
pieprz i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Podajemy z
karpiem smażonym.