ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kurczak pikantno-ziołowy

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kurczak pikantno-ziołowy

nazwa

Wykonanie

Pierś z kurczaka zamarynowana w mnóstwie przypraw i ketchupie, smakuje jak z grilla. Usmażyłam ją na patelni grillowej, ale można także w piekarniku, na grillu lub grillu elektrycznym. Jest bardzo aromatyczna i lekko ostra. Podałam ją z sałatką z zielonych ogórków.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
po szczypcie tymianku, rozmarynu, lubczyku, cząbru, kozieradki
pieprz kolorowy
2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso pokroić na plastry o grubości około centymetra. Ketchup, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie usmażyć na beztłuszczowej patelni grillowej, grillu lub piekarniku.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/kurczak-pikantno-zioowy.html