Wykonanie
Share the post "Kremowa zupa z pieczonego
kalafiora,
szparagów i
brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and
brie soup"Kontynuując
serię ze
szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego
kalafiora i białych
szparagów, z dodatkiem kremowego
seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek
bazylii i
cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco!Skorzystałam z przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując.

Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:500 g białych
szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki1 mały
kalafior, podzielony na mniejsze różyczki1 łyżka
olejusól i
pieprz do smaku2 łyżki
oleju1
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, posiekane4 szklanki
bulionu z kurczaka120 g
sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki1 łyżka posiekanej świeżej
bazylii1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1 łyżka
soku z cytrynysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż
kalafiora i
szparagi,
posól je i popieprz,
skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie po blaszce i piecz przez około 20-30 minut w nagrzanym do 200 oC piekarniku, do ładnego zarumienienia. W połowie pieczenia całość dokładnie przemieszaj.W międzyczasie rozgrzej w rondlu na średnim ogniu
olej, włóż
cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie dodaj
czosnek i podsmaż przez kolejną minutę.Wlej do rondla
bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.Dodaj
brie,
bazylię,
skórkę z cytryny i
sok z cytryny. Gdy
ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku
solą i
pieprzem i podawaj.Smacznego!

English versionCreamy roasted cauliflower, asparagus and
brie soup(4 servings)Ingredients:500 g white asparagus, trimmed and chopped into 2 cm pieces1 small head cauliflower, cut into florets1 tablespoon oilsalt and pepper to taste1 onion, diced2 cloves garlic, chopped4 cups chicken stock120 g
brie, cut into 2 cm pieces1 tablespoon fresh basil, chopped1 teaspoon lemon zest1 tablespoon lemon juicesalt and pepper to tastePreparation:Toss the asparagus and cauliflower florets in the oil along with the salt and pepper, arrange them in a single layer on a large baking sheet and roast in a preheated 200 oC oven until lightly golden brown, about 20-30 minutes, mixing half way through.Meanwhile, heat the oil in a pot over medium heat, add the onions and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic and cook until fragrant, about a minute.Add the stock and roasted asparagus and cauliflower, bring to a boil, reduce the heat and simmer for 10 minutes.Add the
brie, basil, lemon zest and lemon juice, let the
brie melt and puree to the desired consistency, season with salt and pepper nd
serve.Enjoy!

Share the post "Kremowa zupa z pieczonego
kalafiora,
szparagów i
brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and
brie soup"



