ßßß
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:500 g białych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki1 łyżka olejusól i pieprz do smaku2 łyżki oleju1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane4 szklanki bulionu z kurczaka120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki1 łyżka posiekanej świeżej bazylii1 łyżeczka startej skórki z cytryny1 łyżka soku z cytrynysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż kalafiora i szparagi, posól je i popieprz, skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie po blaszce i piecz przez około 20-30 minut w nagrzanym do 200 oC piekarniku, do ładnego zarumienienia. W połowie pieczenia całość dokładnie przemieszaj.W międzyczasie rozgrzej w rondlu na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę.Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.Smacznego!
English versionCreamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup(4 servings)Ingredients:500 g white asparagus, trimmed and chopped into 2 cm pieces1 small head cauliflower, cut into florets1 tablespoon oilsalt and pepper to taste1 onion, diced2 cloves garlic, chopped4 cups chicken stock120 g brie, cut into 2 cm pieces1 tablespoon fresh basil, chopped1 teaspoon lemon zest1 tablespoon lemon juicesalt and pepper to tastePreparation:Toss the asparagus and cauliflower florets in the oil along with the salt and pepper, arrange them in a single layer on a large baking sheet and roast in a preheated 200 oC oven until lightly golden brown, about 20-30 minutes, mixing half way through.Meanwhile, heat the oil in a pot over medium heat, add the onions and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic and cook until fragrant, about a minute.Add the stock and roasted asparagus and cauliflower, bring to a boil, reduce the heat and simmer for 10 minutes.Add the brie, basil, lemon zest and lemon juice, let the brie melt and puree to the desired consistency, season with salt and pepper nd serve.Enjoy!
Share the post "Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup"


