ßßß Cookit - przepis na ORZECHOWIEC

ORZECHOWIEC

nazwa

Wykonanie

Orzechowiec robię nie pierwszy raz,jednak teraz do ciasta nie dodawałam miodu,ciasto jest również smaczne,z dużą ilością kremu budyniowego smakuje nie jednej osobie.
SKŁADNIKI na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej Castello
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
0,5 szklani cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
Składniki na ciasto zagniatamy,ciasto powinno być elastyczne ale nie klejące.
Dzielimy je na trzy części,każdą rozwałkowujemy na cienki placek(odpowiadający naszej formie)podsypując lekko mąką.
Formę o rozmiarach 25/35 wykładamy papierem do pieczenia i układamy placek.Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
Na ostatni placek wykładamy orzechy,pieczemy,uważając aby orzechy się nie spiekły.
ORZECHY:
30 dkg orzechów ziemnych opłukanych z soli
100 g margaryny
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka słodkiego z puszki
Wszystkie składniki przekładamy do garnka,zagotowujemy i chwilkę gotujemy na małym gazie,aż masa zgęstnieje.
MASA BUDYNIOWA :
Polecam przepis na krem budyniowy,masy należy wykonać dwie porcje.
krem budyniowy
PRZYGOTOWANIE :
Pierwszy,upieczony placek układamy w blaszce,na to wykładamy część utartej masy,na to następny placek,resztę masy i przykrywamy plackiem z orzechami.Ciasto lekko dociskamy,zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.Orzechowiec idealnie smakuje na drugi,trzeci dzień,kiedy to ciasto zmięknie i daje się dobrze kroić.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/05/orzechowiec.html