Wykonanie
Orzechowiec robię nie pierwszy raz,jednak teraz do ciasta nie dodawałam
miodu,ciasto jest również smaczne,z dużą ilością kremu budyniowego smakuje nie jednej osobie.

SKŁADNIKI na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej Castello1 kostka
margaryny1
cukier waniliowy0,5 szklani
cukru pudru2 łyżki gęstej
śmietanySkładniki na ciasto zagniatamy,ciasto powinno być elastyczne ale nie klejące.Dzielimy je na trzy części,każdą rozwałkowujemy na cienki placek(odpowiadający naszej formie)podsypując lekko
mąką.Formę o rozmiarach 25/35 wykładamy papierem do pieczenia i układamy placek.Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.Na ostatni placek wykładamy
orzechy,pieczemy,uważając aby
orzechy się nie spiekły.
ORZECHY:30 dkg
orzechów ziemnych opłukanych z
soli100 g
margaryny2 łyżki
cukru3 łyżki
mleka słodkiego z puszkiWszystkie składniki przekładamy do garnka,zagotowujemy i chwilkę gotujemy na małym gazie,aż masa zgęstnieje.MASA BUDYNIOWA :Polecam przepis na krem budyniowy,masy należy wykonać dwie porcje.

krem budyniowyPRZYGOTOWANIE :Pierwszy,upieczony placek układamy w blaszce,na to wykładamy część utartej masy,na to następny placek,resztę masy i przykrywamy plackiem z
orzechami.Ciasto lekko dociskamy,zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.Orzechowiec idealnie smakuje na drugi,trzeci dzień,kiedy to ciasto zmięknie i
daje się dobrze kroić.

