ßßß
Składniki :150 g margaryny,2 żółtka,100 g przesianego cukru pudru,100 g cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego,60 ml mleka,szczypta soli,500 g mąki pszennej,20 g kawy cappuccino (ilość na 2 filiżanki)Wykonanie :Wymieszać margarynę z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo i cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta, dodawać mąkę, sól, kawę cappuccino i mleko. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie położyć ciasto na arkuszu papieru lub foli do pieczenia (ewentualnie przykryć drugim arkuszem) i rozwałkować na grubość około 3 mm używając wałka z nieprzywierającego tworzywa z odpowiednimi pierścieniami dystansowymi. Wycinać ciasteczka przy pomocy foremek i układać je na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st. C przez 7-10 minut.to tyle oryginalny przepis. Ciasto wychodzi bardzo sypkie i za nic nie chce stać się elastyczne. Przed rozwałkowaniem rwałąm małe kawałki i dodawałam odrobinę masła. Rozrabiałam, podsypywałam mąką i wałkowałam. Potem wycinałam kształty.