Wykonanie
            Małe pierożki o kształcie kapelusika z farszem mięsnym 
rodem z Ukrainy,u nas troszkę inaczej zwijane i nazywane uszkami.Farsz to surowe 
mięso z dodatkiem 
czosnku i 
majeranku.Pierożki muszą być tak małe aby na raz można je było zjeść i delektować się ich pysznym smakiem.Samo przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało a efekt naszej pracy jest zadowalający.Są idealne z barszczykiem lub 
bulionem .

SKŁADNIKI : na ciasto3 szklanki 
mąki pszennej1 
jajko3 łyżki 
olejuokoło 3/4 szklanki gorącej 
wodySkładniki na ciasto wyrabiamy na jednolite ciasto,pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.FARSZ :300 g 
mięsa mielonego wieprzowegosól,
pieprz3 ząbki 
czosnku1 mała 
cebula starta na tarce jarzynowejjarzynka,
majeranek do smaku1/4 szklanki 
wodyPRZYGOTOWANIE :Do miski przekładamy wszystkie składniki,mieszamy aż dobrze się zespolą.Farsz powinien być luźnej konsystencji.Ciasto dzielimy na dwie połowy.Rozwałkowujemy,podsypując czesto 
mąką.Na jednym blacie ciasta układamy małe porcje 
mięsa,w niewielkich odstępach do siebie.Przykrywamy drugim 
ciastem,lekko dociskając.Małą szklanką wycinamy kółka z farszem w środku.Pierożki dociskamy z każdej strony tak aby powstał kapelusik.Gotujemy w osolonej,gotującej się wodzie,licząc czas od wypłynięcia pierogów3-4 minuty.Odcedzamy,polewamy roztopionym 
masłem lub podpieczoną na 
oliwie cebulką.Podajemy z barszczem lub 
bulionem.

