Wykonanie
Pyszne
udka z kurczaka które bardzo szybko się przygotowuje, chrupiąca skórka a w środku miękkie i soczyste
mięso.Jeżeli lubicie panierowane kąski
kurczaka a nie macie czasu na na ich dłuższe przygotowywanie to ten przepis na danie z halogenu jest właśnie dla was. Proponuję do tego pieczone ziemniaczki i ulubioną surówkę albo jak dla mnie, tylko warzywka do
mięsa :)

SKŁADNIKI:4
udka z kurczaka, przecięte na pół1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzpapryka słodka i ostra w proszku3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
tymianekDODATKOWO :2-3
jajkabułka tarta do panierowania
margaryna do wysmarowania formyPRZYGOTOWANIE :Udka myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, przyprawiamy i polewamy
sokiem z cytryny (
mięso szybciej skruszeje ). Dokładnie nacieramy
mięso przyprawiamy.
Mięso odstawiamy na około 1-3 godzin w chłodne miejsce.
Jajka roztrzepujemy w naczyniu,
bułkę tartą wsypujemy do miski, panierujemy kawałki
mięsa.
Jajko następnie
bułka tarta.Gotowe
mięso układamy w naczyniu halogenowym lub na blaszce z piekarnika (wcześniej wysmarowanej
margaryną). Pieczemy 50 minut w temperaturze 150-170 * C.Kawałki
kurczaka obracamy,aby skórka była ładnie przyrumieniona.
Mięso podajemy z surówką,
ziemniakami lub
pieczywem.Smacznego:)
