ßßß Cookit - przepis na UDKA KURCZAKA W PANIERCE , PIECZONE W HALOGENIE

UDKA KURCZAKA W PANIERCE , PIECZONE W HALOGENIE

nazwa

Wykonanie

Pyszne udka z kurczaka które bardzo szybko się przygotowuje, chrupiąca skórka a w środku miękkie i soczyste mięso.
Jeżeli lubicie panierowane kąski kurczaka a nie macie czasu na na ich dłuższe przygotowywanie to ten przepis na danie z halogenu jest właśnie dla was. Proponuję do tego pieczone ziemniaczki i ulubioną surówkę albo jak dla mnie, tylko warzywka do mięsa :)
SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka, przecięte na pół
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
tymianek
DODATKOWO :
2-3 jajka
bułka tarta do panierowania
margaryna do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE :
Udka myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny ( mięso szybciej skruszeje ). Dokładnie nacieramy mięso przyprawiamy.
Mięso odstawiamy na około 1-3 godzin w chłodne miejsce.
Jajka roztrzepujemy w naczyniu, bułkę tartą wsypujemy do miski, panierujemy kawałki mięsa. Jajko następnie bułka tarta.
Gotowe mięso układamy w naczyniu halogenowym lub na blaszce z piekarnika (wcześniej wysmarowanej margaryną). Pieczemy 50 minut w temperaturze 150-170 * C.
Kawałki kurczaka obracamy,aby skórka była ładnie przyrumieniona.
Mięso podajemy z surówką, ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/04/udka-kurczaka-w-panierce-z-halogenu.html